Rubberboot repareren in 2024? Beste tips + Stappenplan!
rubberboot-reparatie-rubberboot-repareren-rubberboot-plakken-rubberboot-reparatieset-rubberboot-accessoires-rubberboot-4-personen-rubberboot-met-elektromotor

Rubberboot repareren in 2024? Tips + Stappenplan!

Je rubberboot is lek en je bent op zoek naar een manier om je rubberboot te repareren. Het liefst gebruik je goed materiaal om je rubberboot te repareren, zodat je er zeker van bent dat de lek goed dicht is.

Nu is het een kwestie van uitzoeken hoe je je rubberboot het beste kunt repareren, zodat je weer veilig het water op kunt gaan. We kunnen je nu al verklappen: Het is eenvoudiger dan je denkt!

In dit artikel vertellen we precies hoe je je rubberboot het beste kunt repareren!

Hoe kan ik mijn rubberboot repareren?

Hoe kan ik mijn rubberboot het beste repareren? Uit de praktijk weten we dat  veel mensen met deze vraag zitten. Uiteraard wil je alleen de beste producten gebruiken om je rubberboot te repareren.

Dat is de reden waarom wij dit artikel hebben geschreven, wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar allerlei soorten rubberboot reparatiesets. We hebben rubberbootreparatiesets zelf gebruikt, maar ook gebruikerservaringen gecheckt en uitgezocht waar je deze producten voordelig aan kunt schaffen.

Dé nr. 1 om je rubberboot te repareren is de Adegrip PVC Rubberboot Reparatieset geworden.

We zullen je nu vertellen wat dit product voor jou kan betekenen. 👇

rubberboot-repareren-rubberboot-plakken-rubberboot-lijm

Nr. 1. Adegrip PVC Rubberboot Reparatieset 

Onze favoriet is de Adeco PVC Rubberboot reparatieset (2-componenten). Dit is een zeer krachtige lijm om je rubberboot te repareren. Met de 2-componenten rubberbootlijm krijg je een hele sterke verbinding, waardoor de lijm (en het geplakte deel) ook echt goed blijft zitten.

In de verpakking die je toegestuurd krijgt zit een lijm en een harder. Door deze twee met elkaar te mengen ontstaat een oersterke 2-componenten rubberboot lijm!

Voor niet al te grote reparaties is de aanschaf van een kleine reparatieset  voldoende.

Zorg er wel voor dat je de rubberboot eerst goed ontvet voordat je gaat plakken!

Bekijk actuele prijs >>

rubberboot-repareren-rubberboot-plakken-rubberboot-lijm-rubberboot-reparatieset

Nr. 2. Universeel Rubberboot Reparatieset 

Dit Universele rubberboot reparatieset is een set om rubberboten in de kleur blauw en grijs te repareren. Met dit set is het repareren van je rubberboot erg eenvoudig.

De rubberboot reparatieset bevat: Lijm (1-component), PVC doek in de kleur blauw en grijs en een handige koker om alles in op te bergen (let op er zit hier geen ventielsleutel bij!).

Voordat je de rubberboot gaat repareren kun je het te beplakken deel het beste eerst ontvetten, vervolgens de rubberboot en het opteplakken deel insmeren met wat lijm en even laten drogen, vervolgens kun je het op elkaar aanbrengen - goed aandrukken - en dan laten drogen.


Bekijk actuele prijs >>

rubberboot-repareren-rubberboot-plakken-rubberboot-lijm-rubberboot-reparatieset

Nr. 3. Rubberboot reparatieset pvc grijs

Het Polymarine rubberboot reparatieset is een 1-componenten lijm. Het doek, de lijm en schuurpads zitten in een waterdichte container, zodat je deze rubberboot reparatieset ook makkelijk mee kan nemen tijdens het varen.

Het PVC doek dat meegeleverd wordt is +/- 35 x 15 cm en van zeer goede kwaliteit. In de praktijk kun je met dit formaat PVC doek vaak meerdere lekken aan je rubberboot repareren. Neem je dit rubberboot reparatieset mee tijdens jullie vaartocht of vakantie, zorg dan wel dat je ook een schaar mee hebt om een stukje van het PVC doek af te kunnen knippen!


Bekijk actuele prijs >>

Video: Rubberboot repareren (stap-voor-stap)

Waar moet ik op letten bij het repareren van mijn rubberboot?

Voordat je aan de slag gaat om je rubberboot te repareren, is het belangrijk dat je let op de volgende punten:

1. Materiaal rubberboot
Voordat je een rubberboot reparatieset aanschaft, is het erg belangrijk dat je nagaat van welk materiaal je rubberboot is gemaakt.

Je rubberboot kan gemaakt zijn van PVC of Hypalon. Ga eerst rustig na welk materiaal doek jouw rubberboot heeft. In veel gevallen zijn rubberboten gemaakt van PVC, maar ga dit voor de zekerheid even na, dit voorkomt namelijk een reparatie die mislukt...

Voor een rubberboot reparatie is het dus van groot belang dat je weet of je PVC of Hypalon nodig hebt. Weet je niet van welk materiaal je rubberboot is gemaakt? Google dan op het merk en/of type rubberboot dat je hebt. Vaak wordt het dan wel duidelijk.

2. Waar zit de lek precies?
In veel gevallen zit de lek trouwens bij één van de ventielen. Tenzij het voor jou overduidelijk is dat de lek is ontstaan doordat je ergens tegenaan gevaren bent, of dat iets scherps het doek van de rubberboot beschadigd heeft.

Heeft je rubberboot een lek in het doek, dan heb je een andere rubberboot reparatieset nodig dan bij een lek langs het ventiel.

Je vraagt je nu vast af, maar hoe kan ik weten waar de lek in mijn rubberboot zit?
Dat ga ik je nu vertellen. Je kunt met water en sop het lek in je rubberboot eenvoudig opsporen!

Stap 1: Pak wat water (bijv. 100 ml) en vermeng dit met wat afwasmiddel.
Stap 2: Smeer met een kwast wat sop langs je ventielen of de plaats waar jij denkt dat de lek zit. Komen er allemaal belletjes te voorschijn? Tadaa…. Dan weet je dat daar de lek zit!

3. Wat is de leeftijd van de rubberboot?
Is je rubberboot ouder dan 10 jaar, dan kun je jezelf afvragen of je je rubberboot nog wilt repareren. Let er namelijk op dat na 10 jaar vooral PVC rubberboten steeds sneller verouderen.

Uiteraard hangt de staat van je rubberboot ook af van hoe er de achterliggende 10 jaar met de rubberboot is omgegaan; Heeft deze bijvoorbeeld de achterliggende 10 jaar altijd buiten gelegen? Is de rubberboot iedere keer na gebruik netjes schoongemaakt en opgeborgen?

Aan de hand van deze informatie kun je zelf het beste oordelen of jij het nog de moeite waard vindt om je rubberboot te repareren.
talamex-highline-rubberboot-talamex-rubberboot-4-personen-talamex-rubberboot-airdeck-talamex-rubberboot-kopen-talamex-rubberboot-comfortline-talamex-opblaasboot-001

Waarom zou ik zelf mijn rubberboot repareren?

Je rubberboot zelf repareren bespaard simpelweg:

  • Een hoop tijd (inladen, wegbrengen en ophalen rubberboot naar watersportbedrijf). 
  • Geld aan arbeid van de monteur (dit kan flink oplopen).

Vaak ontstaat een lek in je rubberboot in de zomer, en ja... uit jarenlange werkervaring in de watersportsector, kunnen we zeggen dat de zomerperiode voor watersportbedrijven het meest drukke seizoen in een heel jaar is. 


Je begrijpt het al... De kans is vrij groot dat het even kan duren voordat ze tijd hebben om je rubberboot te repareren. 


Neem je zelf de moeite om je rubberboot te repareren, dan bespaar je ook arbeidskosten. Vaak rekent een watersportbedrijf ca. €45,- á  € 55,- excl. Btw per uur om je rubberboot te repareren. Zo kunnen de kosten voor het repareren van je rubberboot al snel oplopen, terwijl je het repareren van je rubberboot in de meeste gevallen gewoon zelf kan doen.


Kortom: Ons advies.... Als je het ziet zitten probeer dan eerst zelf de lek op te sporen en je rubberboot te repareren, het is niet moeilijk!


Op deze pagina leggen we je precies uit hoe je je rubberboot kan repareren! 

Tot Slot

Je weet nu dat een rubberboot repareren niet ingewikkeld is. We hebben je verteld waar je op moet letten als je je lekke rubberboot wilt repareren.

Je weet nu ook precies van welk materiaal  je rubberboot is gemaakt en hoe je de lek in je rubberboot op een simpele manier op kunt sporen. Aan de hand van de twee genoemde stappen weet je nu of de lek bij het ventiel of in het doek van je rubberboot zit.

Aan de hand van deze informatie weet je of je het beste een rubberboot reparatieset voor PVC of Hypalon of een rubberboot reparatieset met ventiel nodig hebt.


Veel succes met de reparatie! 😉

Bekijk alle rubberboot reparatieset aanbiedingen!