Vaarbewijs halen kosten in 2024 [+ Gratis proefles!]
Vaarbewijs-halen-vaarbewijs-1-vaarbewijs-2-vaarbewijs-vaarbewijs-examen-vaarbewijs-cursus-vaarbewijs-proefexamen

Vaarbewijs halen kosten in 2024 [+ Gratis proefles!]

Wat zijn de kosten voor het halen van het vaarbewijs? Je wilt dit waarschijnlijk weten omdat je vaarbewijs 1 of vaarbewijs 2 wilt halen. Of je nu met een zeilboot, motorboot of waterscooter wilt varen. Voor alles wat harder vaart dan 20 km/u of langer is dan 15 meter, is op het water een vaarbewijs nodig. 


Het behalen van je vaarbewijs is de eerste belangrijke stap op weg naar veilig en zelfverzekerd varen. Maar wat zijn eigenlijk de kosten van het halen van een vaarbewijs? In dit artikel zullen we niet alleen de financiële kant laten zien, maar ook enkele waardevolle inzichten bieden over de manieren die je kan volgen om het vaarbewijs te halen.Vaarbewijs halen kosten CBR

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Nederland is verantwoordelijk voor het afnemen van het examen voor het vaarbewijs. De kosten voor het halen van je vaarbewijs (zowel Vaarbewijs 1 als Vaarbewijs 2) worden bepaald door het CBR.

Dit zijn de CBR kosten voor vaarbewijs 1:
- Examen Vaarbewijs 1: € 50,55
- Toeslag bij extra tijd: € 13,00
- Toeslag bij individueel begeleid examen (t/m 60 minuten): € 39,55
- Toeslag theorie-examen in de avond/het weekend € 6,00
- Gezondheidsverklaring: € 12,50
- Pasje vaarbewijs 1: € 12,05

De bovenstaande kosten zijn exclusief eventuele kosten voor het cursusmateriaal, zoals een theorieboek of een online vaarbewijs cursus (volg GRATIS een proefles), en eventuele praktijk vaarlessen die je kunt volgen ter voorbereiding.

Het is echter belangrijk om de actuele tarieven te controleren op de officiële website van het CBR, omdat tarieven kunnen worden aangepast.

Let erop dat je voor het aanvragen van Vaarbewijs 1, minimaal 18 jaar moet zijn.

Dit zijn de CBR kosten voor vaarbewijs 2:
- Examen Vaarbewijs 1: € 60,15
- Toeslag bij extra tijd: € 13,00
- Toeslag bij individueel begeleid examen (t/m 60 minuten): € 63,50
- Toeslag theorie-examen in de avond/het weekend € 6,00
- Gezondheidsverklaring: € 12,50
- Pasje vaarbewijs 2: € 12,05


Deze kosten zijn exclusief eventuele kosten voor het cursusmateriaal, zoals een theorieboek of een online vaarbewijs cursus via aanbieders zoals Vaarbewijsfilmpjes.nl (bekijk prijs) of Nuvaarbewijs.nl (bekijk prijs)  en eventuele praktijk vaarlessen die je kunt volgen ter voorbereiding.


Het is echter belangrijk om de actuele tarieven te controleren op de officiële website van het CBR, omdat tarieven kunnen worden aangepast.

Let erop dat je voor het aanvragen van Vaarbewijs 2, minimaal 18 jaar moet zijn.

💡Filmpje: Het verschil tussen vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2

Wil jij ook weten wat de "25 meest gemaakte fouten op het vaarbewijs examen" zijn?
Nuvaarbewijs.nl heeft hier een gratis e-book over gemaakt.
Doe er je voordeel mee, zodat je beter voorbereid aan het vaarbewijs examen begint!

3 manieren om je vaarbewijs examen te halen:

1. Kosten vaarbewijs halen: Theorieboek zelfstudie.

Zelfstudie voor het vaarbewijs is een populaire optie voor mensen die flexibiliteit willen in hun studietijd.
Hier is een beknopte uitleg van hoe je dit aan zou kunnen pakken, samen met mogelijke kosten.


Aanschaf van Theorieboeken:
Koop actuele theorie boeken die specifiek gericht zijn op het vaarbewijs dat je wilt behalen (Vaarbewijs 1 en/of Vaarbewijs 2). De prijzen voor een theorieboek variëren, maar reken op ongeveer € 20,- tot € 40,- per boek, afhankelijk van de uitgeverij en de inhoud.

In dit geval is het belangrijk dat je zelf studietijd inplant om de lesstof tot je te nemen en eigen te maken. Het studeren in een theorieboek vergt in de praktijk wel wat meer doorzettingsvermogen dan het volgen van een online vaarbewijs cursus, omdat de lesstof online vaak beknopt is en uitgelegd wordt aan de hand van leuke filmpjes, zodat je de lesstof simpelweg makkelijker onthoudt.

➡️ Tip: Dit is een populair theorieboek voor zelfstudie  om je vaarbewijs te halen >>

2. Vaarbewijs halen kosten: Online cursus + proefexamens

Tegenwoordig is het volgen van een online cursus voor het halen van een vaarbewijs erg populair. Dit komt omdat de lesstof in een online cursus beknopt behandeld wordt en daarnaast hebben veel online cursussen ook filmpjes toegevoegd die de lesstof op een leuke en soms humoristische manier uitleggen, zodat je alle informatie extra goed kan onthouden. Hier is een beknopte uitleg van hoe je dit aan zou kunnen pakken, samen met mogelijke kosten.

Aanschaf online cursus vaarbewijs:
Koop een online vaarbewijscursus die goed aangeschreven staat, zoals bijvoorbeeld de online vaarbewijscursus van Vaarbewijsfilmpjes.nl of Nuvaarbewijs.nl.

Kijk voordat je een keuze maakt naar de ervaringen van eerdere deelnemers en volg eerst een gratis proefles om te zien of deze manier van leren je aanspreekt.

Zo krijg je een duidelijk beeld van wat je te wachten staat, voorkom je onnodige kosten en kun je zelf bepalen of het volgen van een online cursus de beste manier van leren voor jou is.

Je vaarbewijs halen via een online cursus kost ongeveer € 65,- tot € 100,- per cursus, dit is afhankelijk van de aanbieder.

Het studeren aan de hand van een online cursus vergt wel planning.

Anders kan het al snel zijn dat je vergeet om de online cursus te volgen.

Wel is het zo dat een online vaarbewijs cursus de lesstof doelgericht geeft, waardoor je er minder tijd aan kwijt bent dan het studeren via een theorieboek.

Daarnaast is trouwens het slagingspercentage van mensen die een online vaarbewijs cursus volgen ook hoger!

➡️ Tip: Volg een GRATIS proefles van Vaarbewijsfilmpjes.nl en/of Nuvaarbewijs.nl >>


Bekijk hieronder enkele klantreviews van de online vaarbewijscursus via Vaarbewijsfilmpjes.nl

Vaarbewijs-halen-vaarbewijs-1-vaarbewijs-2-vaarbewijs-vaarbewijs-examen-vaarbewijs-cursus-vaarbewijs-proefexamen

3. Vaarbewijs halen kosten: Dagcursus

Ben jij iemand die een stok achter de deur nodig hebt, dan kun je overwegen om een dagcursus te volgen.

In 1 dag wordt dan alle lesstof behandeld.

Het kost even een lange dag van je tijd, maar dan heb je niet meerdere weken nodig om te leren en de kans van slagen is ook nog eens 90%, wat voor jou betekent dat je een hoge kans van slagen hebt.

Aanschaf dagcursus vaarbewijs:
Zorg ervoor dat je een aanbieder kiest die goed aangeschreven staat, zoals bijvoorbeeld de dagcursus van Nuvaarbewijs.nl. Zij bieden een dagopleiding aan op ca. 7 plaatsen in Nederland met 90% kans van slagen!

Wil je weten wat je te wachten staat?

Bekijk dan eerst rustig de ervaringen van andere deelnemers en maak daarna een keuze!

➡️ Tip: Bekijk hier de dagcursus prijs van Nuvaarbewijs.nl >>  

Vaarbewijs halen kosten totaal:

Zo zie je dat de totale kosten voor het halen van een vaarbewijs afhangt van veel verschillende dingen. De kosten bij het CBR zijn voor iedereen gelijk. Daarnaast hangt het er heel erg vanaf welke manier van studeren je toe gaat passen

Kies je voor zelfstudie met een boek, dan zijn de kosten voor het halen van je vaarbewijs het laagst. Ga je voor een online vaarbewijs cursus via Vaarbewijsfilmpjes.nl of Nuvaarbewijs.nl of een andere aanbieder dan is jouw investering ca. € 70,- tot € 100,-, naast de kosten die het CBR rekent om je vaarbewijs examen te halen.

Wil je een stok achter de deur en zo weinig mogelijk tijd in het leren voor je vaarbewijs examen steken? Dan kun je ervoor kiezen om een dagcursus van Nuvaarbewijs vaaropleidingen te volgen (bekijk prijs hier) op één van de ca. 7 locaties in Nederland. Wel betaal je in dit geval meer dan bij de aanschaf van alleen een theorieboek of een online vaarbewijs cursus. Vaak is dit wel inclusief lunch om de dag door te komen.

➡️ Tip: Download GRATIS e-book met de 25 meest gemaakte fouten op het vaarbewijs examen >>

💡Waar mag je varen met vaarbewijs 1?

💡Waar mag je varen met vaarbewijs 2?

Top 3: manieren om je Vaarbewijs te  halen...

Vaarbewijs-halen-vaarbewijs-1-vaarbewijs-2-vaarbewijs-vaarbewijs-examen-vaarbewijs-cursus-vaarbewijs-proefexamen

Studieboek

Vaarbewijs-halen-vaarbewijs-1-vaarbewijs-2-vaarbewijs-vaarbewijs-examen-vaarbewijs-cursus-vaarbewijs-proefexamen

Online cursus

Vaarbewijs-halen-vaarbewijs-1-vaarbewijs-2-vaarbewijs-vaarbewijs-examen-vaarbewijs-cursus-vaarbewijs-proefexamen

Dagcursus

Veelgestelde vragen

Wat kost het halen van vaarbewijs 1?
Bij het CBR kun je het Examen Vaarbewijs 1 halen voor € 50,55. Hier komen de kosten voor een gezondheidsverklaring en het vaarbewijspasje nog bij. Daarnaast zul je ook nog kosten moeten maken om de lesstof onder de knie te krijgen. Deze kosten variëren van ca. € 20,- voor alleen een theorieboek tot ruim € 200,- voor een dagcursus.

Wat kost het halen van vaarbewijs 2?
Bij het CBR kun je het Examen Vaarbewijs 2 halen voor € 60,15. Hier komen de kosten voor een gezondheidsverklaring en het vaarbewijspasje nog bij. Daarnaast zul je ook nog kosten moeten maken om de lesstof onder de knie te krijgen. Deze kosten variëren van ca. € 20,- voor alleen een theorieboek tot ruim € 200,- voor een dagcursus.

Wat kost het halen van vaarbewijs 1 + vaarbewijs 2?
Bij het CBR zijn de totale kosten om vaarbewijs 1 & vaarbewijs 2 te halen (€ 50,55+ € 60,15). Daarbij komt eenmalig de kosten voor je gezondheidsverklaring en vaarbewijspasje. Om de lesstof goed tot je te kunnen nemen heb je ook nog een studieboek, online vaarbewijs cursus of dagcursus nodig. Zonder deze hulpmiddelen zal je het vaarbewijs examen niet kunnen halen.

Wat kost Marifonie examen?
Bij het CBR kun je basiscertificaat marifonie of het beperkt certificaat maritieme radiocommunicatie (Marcom-B) halen. De kosten hiervoor zijn € 82,40. (bekijk actuele tarieven op de website van het CBR). Hier komen de kosten om de lesstof onder de knie te krijgen nog bij. De kosten voor het volgen van een online cursus kost ca. € 69,- en is te volgen via bijvoorbeeld Vaarbewijsfilmpjes.nl.

Wat kost een proefexamen vaarbewijs?

In veel gevallen kost een proefexamen voor het vaarbewijs niets. Neem je een online vaarbewijs cursus af, dan zitten hier vaak al proefexamens bij. Deze kun je dan maken, om te kijken hoe je qua kennis scoort. Zo weet je of je de lesstof al voldoende beheerst of dat je nog even door moet gaan met leren.

Wat is de goedkoopste manier om een vaarbewijs te halen?
De goedkoopste manier om een vaarbewijs te halen, is door de theorie te leren uit een lesboek. De aanschaf van een theorieboek is enkele tientjes. 

Vraag je wel eerst af of je discipline genoeg hebt om aan de slag te gaan met zelfstudie. Daarnaast is het zo dat je bij zelfstudie d.m.v. een theorieboek, zelf een selectie moet maken van wat je wel en niet leert, omdat er heel veel leerstof in staat. 


Bij een online vaarbewijs cursus is die selectie al voor je gemaakt, zodat je met zo min mogelijk lesstof toch voldoende weet voor het vaarbewijs examen. Bekijk hier een gratis proefles.

Wat kost aanvragen vaarbewijs?
Het aanvragen van het vaarbewijspasje kost € 12,05. Bekijk hier de website van het CBS.

Hoe oud moet je zijn om een vaarbewijs te mogen halen?
Al voordat je 18 jaar wordt kan je het vaarbewijs halen. Je mag dan bij het CBR theorie-examen doen, alleen krijg je je vaarbewijspasje pas als je 18 jaar geworden bent. Vanaf dat moment mag je ook met grotere en snellere boten op het water varen. Schrijf je hier in voor het CBR examen >>

Welke leeftijd moet je hebben om een boot te besturen?
De minimum leeftijd om een boot te besturen is afhankelijk van het type boot. Het spreekt voor zich dat je een vaarbewijs moet hebben voor de boten die sneller varen dan 20 km/u en/of langer zijn dan 15 meter. Dit is wettelijk verplicht.

- Alle leeftijden: Boten zonder motor die kleiner zijn dan 7 meter.
- 12+ jaar: Boten met motor die maximaal 13 km/h kunnen en die kleiner zijn dan 7 meter.
- 16+ jaar: Alle boten behalve boten die sneller kunnen dan 20 km/h.
- 18+ jaar: Alle boten.

Is het vaarbewijs halen moeilijk?
Je vaarbewijs halen kost even inzet en tijd. In de praktijk slaagt gemiddeld 65% van de kandidaten in één keer voor het vaarbewijs examen. Voor het studeren voor het vaarbewijs ben je zo'n 20-40 uur per vaarbewijs kwijt. Je kan jouw slagingskans  vergroten door een goede online vaarbewijs cursus of dagcursus te volgen. We wensen je veel succes!

Wil je ook een gratis proefles vaarbewijs volgen?