Vaarbewijs halen: 10 tips in 2024 [+ filmpjes]
Vaarbewijs-halen-vaarbewijs-1-vaarbewijs-2-vaarbewijs-vaarbewijs-examen-vaarbewijs-cursus-vaarbewijs-proefexamen

 Vaarbewijs halen: 10 tips in 2024 [+ filmpjes]

Je wilt je vaarbewijs halen en wilt graag goed voorbereid het examen ingaan. Maar waar moet je op letten voordat je jouw vaarbewijs gaat halen? Hoe kan je jezelf inschrijven voor een vaarbewijs examen en hoe kan je jezelf het beste voorbereiden op je vaarbewijs examen?


In dit artikel geven we je 10 waardevolle tips, zodat je goed voorbereid het examen in kan gaan. Op die manier haal je sneller je vaarbewijs examen en kun je hopelijk binnen niet al te lange tijd varen met jullie boot.

Alvast veel succes met het halen van je vaarbewijs!

10 tips vaarbewijs halen:

Tip 1: Wanneer vaarbewijs nodig?
Tip 2: Dichtstbijzijnde examen locatie.
Tip 3: Inschrijven vaarbewijs examen.
Tip 4: Doe 1 examen tegelijk.
Tip 5: Online video cursus.
Tip 6: Zelfstudie met boek.
Tip 7: Dagcursus.
Tip 8: Tijd om te studeren.
Tip 9: Oefenvragen maken.
Tip 10: De dag van het examen.

 

In dit artikel geven we uitleg over de 10 genoemde tips, zodat je sneller je vaarbewijs kan halen. Zo bereid jij jezelf goed voor op de dag van je vaarbewijs examen! Zo heb je een grotere kans om sneller te slagen en daardoor ook sneller het water op te kunnen gaan om heerlijk te genieten van jullie boot.

Voorkom een boete als je wilt varen met een boot die sneller gaat dan 20 km/u of een boot langer dan 15 meter en haal je vaarbewijs!

Bekijk dan nu de onderstaande tips! 👇

💡10x Tips vaarbewijs halen:

Tip 1: Wanneer vaarbewijs nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom je een vaarbewijs wilt halen. Vaart je boot sneller dan 20 km/u of is je boot langer dan 15 meter, dan ben je volgens de wet verplicht om een vaarbewijs te hebben. In dit geval is het dus aan te raden om je in te schrijven voor een vaarbewijs examen, een online vaarbewijs cursus of zelfstudie d.m.v. een studieboek of een dagcursus te volgen en zo je vaarbewijs te halen.


Extra tip: Wil je extra motivatie om je vaarbewijs te halen? Plan dan samen met vrienden, vriendinnen, collega’s of andere familieleden het vaarbewijs-examen. Onze ervaring is dat dit extra stimuleert om te studeren voor je vaarbewijs. 

Vaarbewijs-halen-vaarbewijs-1-vaarbewijs-2-vaarbewijs-vaarbewijs-examen-vaarbewijs-cursus-vaarbewijs-proefexamen

Tip 2: Kijk wat de dichtstbijzijnde examen locatie is

Wil je je vaarbewijs halen en examen doen, dan is het handig om via de website van het CBR te kijken waar de dichtstbijzijnde examen locatie is. In vrijwel elke provincie heeft het CBR wel één of meerdere locaties waar je examen van het vaarbewijs kan doen.

Heeft de dichtstbijzijnde examen locatie een lange wachttijd, dan kun je altijd overwegen om wat verder te rijden en op een andere locatie examen te doen!

Bekijk hier alle CBR examenlocaties >>

Tip 3: Schrijf je op tijd in voor het vaarbewijs examen.

Zodra je zeker weet: Ik wil mijn vaarbewijs halen, dus ik ga examen doen, is het verstandig om alvast te kijken of je een examen kan plannen bij het CBR. Op veel locaties is er een wachttijd van ca. 3-4 weken, soms zelfs langer. Plan je examen dus op tijd in!

De periode dat je moet wachten, heb je in ieder geval voldoende tijd om goed voor je vaarbewijs examen te leren. Dat kan je doen door middel van deze handige online vaarbewijs cursus met duidelijke uitleg via duidelijke animatiefilmpjes met tekst en oefenvragen, zodat je goed voorbereid aan je vaarbewijs examen kan beginnen en je een grotere kans hebt om te slagen, omdat deze cursus erg gericht is op het vaarbewijs examen.

Heb je geen zin om een online cursus te volgen, maar studeer je liever zelf met een vaarbewijs cursusboek? Dat kost wat meer doorzettingsvermogen, maar kan uiteraard ook. Het is net wat voor jou het beste werkt.


💡Bekijk hier een gratis online proefcursus vaarbewijs >>

Tip 4: Doe 1 examen tegelijk...

Er zijn mensen die het liefst vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2 in één keer willen halen. Ze hebben een enorme drive om te leren en proberen alle lesstof, van vaarbewijs 1 en 2 in één keer door te nemen. Ze plannen het examen voor vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2 in één keer in. Het is goed te begrijpen dat je alles in 1x wilt halen, of het verstandig is is vraag 2.

In de praktijk is het vrijwel altijd zo dat deze kandidaat voor 1 of geen examen slaagt. We raden dus altijd aan om 1 vaarbewijs examen tegelijk te doen. Zo kun je jezelf richten op de leerstof van vaarbewijs 1 of vaarbewijs 2 en hebt je al direct een veel grotere kans van slagen!

Tip 5: Volg een online vaarbewijs cursus...

Er zijn meerdere manieren om voor het vaarbewijs examen te leren en zo je vaarbewijs te halen. Een erg gewilde en goed werkende manier is op dit moment door het volgen van een goede en duidelijke online vaarbewijs cursus.

Zo heeft vaarbewijsfilmpjes.nl een duidelijke cursus voor vaarbewijs 1, vaarbewijs 2 e een cursus marifonie. Alles in deze cursussen is in filmpjes (met leuke animaties) en tekst. Daarnaast hebben alle cursussen oefenvragen en proefexamens. De oefenvragen zijn interactief, ook krijg je scores te zien en duidelijk uitleg van het juiste antwoord. Je krijgt net zo lang toegang tot je geslaagd bent voor je vaarbewijs examen. Je kunt na aanschaf van de cursus direct beginnen en net zolang doorgaan totdat jij geslaagd bent!


Eventueel kan je voordien nog een gratis proefcursus volgen, om te kijken hoe deze cursussen werken en het bij jouw past!

We laten je onder het filmpje enkele ervaringen van cursisten zien die een online cursus hebben gevolgd 👇

Vaarbewijs-halen-vaarbewijs-1-vaarbewijs-2-vaarbewijs-vaarbewijs-examen-vaarbewijs-cursus-vaarbewijs-proefexamen

Tip 6: Zelfstudie met een boek

Een andere manier om je vaarbewijs te halen is met behulp van een studieboek. Deze manier van leren heeft wel meer doorzettingsvermogen nodig. Je hebt geen filmpjes die de lesstof verduidelijken en het is soms lastig om te bepalen welke lesstof daadwerkelijk in het examen voorkomt. Zo zijn er studieboeken die zeer veel informatie geven, zodat je ook veel moet leren. Uiteraard zijn er studieboeken die meer gericht zijn op het examen, waardoor de leerstof beknopter is. Je zou dan even goed na moeten gaan welk studieboek je dan het beste kan kopen.


Vergelijken we de studieboeken met een  online vaarbewijs cursus, dan is de lesstof van een online vaarbewijs cursus beknopt, wordt verduidelijkt met filmpjes en je krijg er ook heel veel oefenvragen bij. Op deze manier heb je een grote kans om je vaarbewijs snel te halen.

Conclusie: Een studieboek kan een goede methode zijn om alles wat je voor het vaarbewijs examen moet weten te leren, terwijl een online vaarbewijs cursus vaak meer gericht is op het examen, wordt verduidelijkt met filmpjes en je hoeft minder stof tot je hoeft nemen. 

Vaarbewijs-halen-vaarbewijs-1-vaarbewijs-2-vaarbewijs-vaarbewijs-examen-vaarbewijs-cursus-vaarbewijs-proefexamen

Tip 7: Volg een dagcursus.

Ook het volgen van een dagcursus is mogelijk. Dit is vooral voor mensen die een stok achter de deur nodig hebben, om zichzelf ook daadwerkelijk voor te bereiden op het aanstaande vaarbewijs examen en zo het vaarbewijs te halen.

Voor een dagcursus moet je vaak even een stukje in de auto rijden. Vervolgens krijg je een hele dag uitleg van een ervaren instructeur. Zo wordt je in een korte tijd klaargestoomd voor het CBR vaarbewijs examen. Vaak begint de dagcursus in de ochtend en lunch je op locatie, om vervolgens in de middag weer verder te gaan met de cursus. Sommige aanbieders bieden ook vaarbewijs-cursussen in de avonduren aan. Zo kun je zelf kijken wat interessant voor jou is.

➡️ Bekijk hier de prijs van een dagcursus via Nuvaarbewijs.nl op 12 locaties in Nederland >>

Tip 8: Neem voldoende tijd om te leren

Wil je je vaarbewijs halen, dan is het belangrijk dat je voldoende tijd neemt om te leren voor het vaarbewijs examen. Een veelgestelde vraag is dan ook: Hoeveel uur studie gaat er vooraf aan vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2?

De meeste mensen hebben zo’n 20 tot 40 uur tijd nodig om goed voorbereid te zijn op het vaarbewijs examen. Dit geldt zowel voor een online vaarbewijs cursus als een zelfstudie per boek en een dagcursus. Ook bij een dagcursus moet je rekening houden met dit aantal uur aan zelfstudie.

Voordat je examen gaat doen, is het belangrijk om veel oefenvragen door te nemen en te beantwoorden. Wil je je vaarbewijs halen, dan is dit een erg goede oefening. Vrijwel alle opleiders bieden oefenvragen aan. Zo biedt vaarbewijsfilmpjes.nl honderden oefenopgaven aan, zodra je een online vaarbewijscursus afneemt. Aan de scores zie je precies waar jouw knelpunten zitten en welke leerstof je nog niet helemaal beheerst.


➡️ Start hier met een gratis proefcursus voor je vaarbewijs >>

Tip 9: Maak veel oefenvragen

Oefenvragen maken… We hebben het zojuist eigenlijk al besproken. Wil je je vaarbewijs halen, dan is het aan te raden om tijdens je zelfstudie zo veel mogelijk oefenvragen te maken. Deze oefenvragen zijn voor jou een graadmeter om te zien in hoeverre je de lesstof beheerst. In veel gevallen is het raadzaam om pas examen te doen zodra je 85% of meer van alle vragen goed hebt.

Er zijn online vaarbewijscursussen die honderden oefenvragen beschikbaar stellen. Heb je oefenvragen gemaakt, dan krijg je een score en het juiste antwoord (mocht je vragen niet goed beantwoord hebben). Een ideale manier om goed voorbereid het examen in te gaan en sneller je vaarbewijs te halen!

Tip 10: Zorg dat je op de examendag uitgerust bent

Het is eigenlijk een overbodige tip, maar we noemen hem toch. Zorg dat je op de examen dag zelf uitgerust bent! Hoe meer energie jij hebt, hoe beter jij je kan concentreren tijdens het maken van de vragen. En... je moet je wel even een poos kunnen concentreren want...

Op dit moment is het zo dat een theorie-examen 60 minuten duurt en bestaat uit 40 vragen.

Wil je de meeste van deze vragen  goed maken, dan moet je wel voldoende energie hebben zodat je jezelf een uur lang kan blijven concentreren. Ga in de dagen voor je vaarbewijs examen op tijd naar bed en verbruik overdag niet te veel energie van jezelf. Zorg ervoor dat je in de week voor het examen voldoende aandacht besteed aan je studie en het maken van oefenvragen. Zo heb je een grotere kans om je vaarbewijs te halen.

Extra tips en informatie: Vaarbewijs halen...

Bij Tip 1 hebben we besproken wanneer je vaarbewijs 1 nodig hebt; Vaart je boot harder dan 20 km/u of is je boot langer dan 15 meter, dan ben je verplicht om minimaal vaarbewijs 1 op zak te hebben. Maar... waar mag je eigenlijk varen als je examen hebt gedaan voor je vaarbewijs 1 en deze hebt gehaald?

In onderstaand filmpje wordt kort uitleg gegeven, waar je mag varen met vaarbewijs 1... 👇

💡Filmpje: Waar varen met vaarbewijs 1?

Wellicht overweeg je ook of het halen van vaarbewijs 2 voor jou een optie is. Heb je vaarbewijs 1 eenmaal op zak, dan is vaarbewijs 2 vaak een logische volgende stap. Maar... waar mag je eigenlijk varen als je examen hebt gedaan voor je vaarbewijs 2en deze met goed resultaat hebt gehaald?

In onderstaand filmpje wordt kort uitleg gegeven, waar je mag varen met vaarbewijs 2.....👇

💡Filmpje: Waar varen met vaarbewijs 2

Top 3: beste manieren om je Vaarbewijs te  halen...

Vaarbewijs-halen-vaarbewijs-1-vaarbewijs-2-vaarbewijs-vaarbewijs-examen-vaarbewijs-cursus-vaarbewijs-proefexamen

Online cursus

Vaarbewijs-halen-vaarbewijs-1-vaarbewijs-2-vaarbewijs-vaarbewijs-examen-vaarbewijs-cursus-vaarbewijs-proefexamen

Studieboek vaarbewijs

Vaarbewijs-halen-vaarbewijs-1-vaarbewijs-2-vaarbewijs-vaarbewijs-examen-vaarbewijs-cursus-vaarbewijs-proefexamen

Dagcursus

Veelgestelde vragen

Vaarbewijs halen wat zijn de kosten?
De kosten voor het vaarbewijs examen is € 46,60 (2023). Daar komen de legeskosten voor het vaarbewijspasje nog bij, momenteel is dat ca. € 22,- In de praktijk betekend het, dat je voor ongeveer € 69,- een vaarbewijs examen inclusief vaarbewijspasje hebt. Koop je voordien nog een vaarbewijs cursusboek of een vaarbewijs online cursus of volg je een dagcursus. Dan komen deze kosten er nog bij.

Hoe oud moet je zijn om een vaarbewijs te halen?
Al voordat je 18 jaar wordt kan je het vaarbewijs halen. Je mag dan bij het CBR theorie-examen doen, alleen krijg je je vaarbewijs pasje pas als je 18 jaar geworden bent. Vanaf dat moment mag je ook met grotere en snellere boten op het water varen. Schrijf je hier in voor het CBR examen >>

Leeftijd boot besturen?
De minimum leeftijd om een boot te besturen is afhankelijk van het type boot. Het spreekt voorzich dat je een vaarbewijs moet hebben voor de boten die sneller varen dan 20 km/u en/of langer zijn dan 15 meter. Dit is wettelijk verplicht.

- Alle leeftijden: Boten zonder motor die kleiner zijn dan 7 meter.
- 12+ jaar: Boten met motor die maximaal 13 km/h kunnen en die kleiner zijn dan 7 meter.
- 16+ jaar: Alle boten behalve boten die sneller kunnen dan 20 km/h.
- 18+ jaar: Alle boten.

Vaarbewijs halen, is praktijk examen verplicht?
Op dit moment bestaat een examen voor het vaarbewijs alleen uit het maken van een theorietoets bij het CBR. Bij het CBR kan je het examen achter een  computer maken. Dit is te vergelijken met het theorie examen van je autorijbewijs. Op dit moment is een praktijkexamen nog niet verplicht. Heb je nog geen ervaring met varen, dan is het wel aan te raden om een  praktijkles 'varen' te nemen, voordat je zelf het water op gaat met een snelle of grote boot.

Waar kan ik het beste een vaarbewijs online cursus volgen?
Online zijn er verschillende bedrijven die een online vaarbewijs cursus aanbieden. Je kan ze eventueel vergelijken en kijken welke aanbieder of cursusmethode het beste bij jouw past. Veel prijsverschil tussen de aanbieders zit er trouwens niet. Wil je een goede online cursus volgen met gerichte informatie voor het vaarbewijs examen zowel met leuke doelgerichte filmpjes/animaties (om de lesstof beter te onthouden) en korte uitleg met tekst? Dan kunnen we je van harte de online vaarbewijs cursus van vaarbewijsfilmpjes.nl aanraden. Zij bieden  ook een gratis proefcursus. Zo kan je kijken of het iets voor je is!

Zijn er ook vaarbewijs dagcursussen?
Het is ook mogelijk om een dagcursus te volgen en zo klaargestoomd te worden voor het vaarbewijs examen. Er zijn aardig wat aanbieders op internet die je zou kunnen vergelijken. Je zou eer voor kunnen kiezen om je aan te melden voor een dagcursus bij Vaarplezier. Zij bieden op diverse plekken in Nederland dagcursussen aan. Wellicht is er ook een locatie bij jou in de buurt.

Is het vaarbewijs halen moeilijk?
Echt heel moeilijk is het niet om je vaarbewijs te halen, al moet je er wel even flink voor studeren. In de praktijk slaagt gemiddeld 65% van de kandidaten in één keer voor het vaarbewijs examen. Gemiddeld kost het studeren voor het vaarbewijs zo'n 20-40 uur per vaarbewijs. Wel is het zo dat je jouw slagingskans kan vergroten door een goede online vaarbewijs cursus aan te schaffen en hier serieus mee aan de slag te gaan. Zo heb je de meeste kans om je vaarbewijs te halen.

Wat is moeilijker vaarbewijs 1 of vaarbewijs 2?
Een duidelijk eenduidig antwoord is op deze vraag niet te geven. Kijken we naar de gemiddelde slagingspercentages van vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2, dan zit er 0,2% verschil in. Vaarbewijs 1 wordt net iets vaker in 1x gehaald dan vaarbewijs 2. Wel is het zo dat je bij vaarbewijs 2 ook waterkaarten moet kunnen lezen en koers moet kunnen bepalen. Voor sommige mensen is dat stukje lastiger dan de theorie van vaarbewijs 1.

Kan ik vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2 tegelijk halen?
Ja, je kan er voor kiezen om vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2 tegelijk te halen. Of het echt verstandig is, is vraag 2. In de praktijk blijkt het lastig te zijn om in één keer alle stof voor beide vaarbewijs examens te leren en dan ook nog beide examens gelijk in 1x te halen. De meeste mensen vinden het fijner om eerst vaarbewijs 1 te leren en te halen en vervolgens vaarbewijs 2. Zo kan je jezelf focussen op één vaarbewijs examen en is de kans om te slagen groter.

Vaarbewijs halen bij CBR, waar kan ik me inschrijven voor het examen?
Het CBR heeft landelijk heel wat locaties waar jij je vaarbewijs kan halen. Bekijk deze pagina van het CBR om te zien welke locatie het dichtst bij jou in de buurt is. Is de wachttijd vrij lang, overweeg dan ook eens om te kijken of er bij een andere locatie wel eerder plaats is. Dan reis je misschien wel wat verder, maar is de kans ook groter dat je sneller kan gaan varen.

Gratis proefcursus vaarbewijs