Winterklaar maken van je boot in 2024! [Tips + Stappenplan!]
Winterklaar-maken-boot-boot-winterklaar-maken-checklist-boot-winterklaar-maken-anwb-winterklaar-maken-toilet-boot-prijs-boot-winterklaar-maken-antivries

Winterklaar maken van je boot in 2024 - [Tips + filmpje!]

Je wilt dat je boot goed de winter doorkomt. Nu wil je weten wat er komt kijken bij het winterklaar maken van je boot.. In dit artikel vertellen we je precies wat het winterklaar maken van je boot inhoud en hoe je dit zelf kunt doen.


Zo voorkom je dat je voor vervelende problemen komt te staan als je in het voorjaar weer wilt gaan varen!


Waarom winterklaar maken boot?

Wie een motorboot of een zeilboot heeft, doet er verstandig aan om ieder jaar aandacht te schenken aan het winterklaar maken van de boot.

Waarom? Op deze manier weet je zeker dat je hiermee problemen en schade aan het begin van het komende vaarseizoen voorkomt. Dankzij het secuur winterklaar maken van je boot voorkom je dat je aan het begin van het vaarseizoen met een kapotte accu hebt of dat je met motorproblemen zit door verouderde brandstof (van achterliggend jaar), maar voorkom je ook schade door bevriezing drinkwatersysteem of de motorkoeling.

Zo zie je dat je heel wat geld kan besparen door ieder jaar even serieus aandacht te geven aan het winterklaar maken van je boot!

Kan ik mijn boot zelf winterklaar maken?

Het klinkt misschien ingewikkeld het ‘winterklaar maken van een boot’. Zeker als je dit voor de eerste keer zelf wilt gaan doen. Niets is trouwens minder waar. Jaarlijks zijn er in Nederland duizenden booteigenaren die aan het einde van het vaarseizoen (of in ieder geval voordat het gaat vriezen!) bewust de tijd nemen voor het winterklaar maken van hun boot.

Iedereen die een klein beetje handig is kan het winterklaar maken van de boot zelf doen! Wat wel belangrijk is, is dat je weet welke producten je nodig hebt om je boot winterklaar te maken. Bestel je deze producten in 1x dan kun je alles achter elkaar afwerken.

Hoe kan ik mijn boot winterklaar maken?
Stappenplan!

Winterklaar-maken-boot-boot-winterklaar-maken-checklist-boot-winterklaar-maken-anwb-winterklaar-maken-toilet-boot-prijs-boot-winterklaar-maken-antivries

Stap 1: De Motor

Als allereerste is het belangrijk dat je er voor zorgt dat je na het vaarseizoen regulier onderhoud aan je motor uit (laat) voeren. Hiermee bedoelen we dat je olie ververst en de filters controleert en eventueel vervangt als dat nodig is.

Vervolgens kun je aan de slag om je motor winterklaar te maken. Sla je deze stap over dan kan er in de winter forse schade aan je motor ontstaan. Het is dus belangrijk dat je, voor het gaat vriezen, je motor vorstbestendig maakt!


Voordat je de motor winterklaar gaat maken is het belangrijk om te weten of je een gesloten koelwatersysteem of een open koelwatersysteem hebt.

Wat is het verschil?

Bij een gesloten koelwatersysteem is het systeem gevuld met koelvloeistof. Hier zul je geen problemen mee krijgen. Heb je een open koelwatersysteem dan wordt er tijdens het varen water van buiten aangezogen om je motor te koelen. In dit geval is het juist heel belangrijk om je motor goed winterklaar te maken!

Waar moet je precies op letten?
Stap 1: Sluit de afsluiter van de waterinlaat.
Stap 2: Draai het wierfilter open.
Stap 3: Giet de antivries rustig in het wierfilter, terwijl je de motor laat draaien.
Stap 4: Komt het antivries uit de uitlaat van het koelwatersysteem dan zit er voldoende in en kun je de motor uitzetten. Wel raden we je aan om dit op te vangen, omdat antivries slecht is voor het milieu.
Stap 5: Zet de afsluiters dicht.
Stap 6: Draai de afsluiter van de inlaat een keer open en daarna weer dicht. Op deze manier komt er ook antivries in de kogel/afsluiter wat problemen voorkomt.
Winterklaar-maken-boot-boot-winterklaar-maken-checklist-boot-winterklaar-maken-anwb-winterklaar-maken-toilet-boot-prijs-boot-winterklaar-maken-antivries

Stap 2: De Brandstoftank

Waar veel mensen geen aandacht aan schenken is de brandstoftank… Bij een stalen tank is het verstandig om deze vol weg te zetten. Door de tank helemaal te vullen kun je roestvorming door vochtige lucht in de tank tegen gaan.

Uit ervaring raden wij je aan om ook een goede Fuell Stabilizer te gebruiken. Dit voorkomt veroudering van de brandstof en condensvorming in de tank. Zo voorkom je met een kleine investering in een Fuell Stabilizer verstoppingen en andere motorproblemen aan het begin van het nieuwe vaarseizoen. Dat kost je namelijk veel meer!

Gebruik je een kunststof brandstoftank dan hoef je in ieder geval niet bang te zijn voor roestvorming bij een (half)lege tank. Wel is het zo dat er condensvorming kan ontstaan als je deze langer dat 4 weken ongebruikt laat staan. Je kunt er dan voor kiezen om de tank leeg te maken en droog te maken, zodat je deze schoon weg kan zetten en in het voorjaar weer kunt gebruiken.


Om condensvorming in je brandstoftank tegen te gaan heb je een Fuel Stabilizer nodig. Wij raden je deze aan om te gebruiken als je een interne tank hebt.

Winterklaar-maken-boot-boot-winterklaar-maken-checklist-boot-winterklaar-maken-anwb-winterklaar-maken-toilet-boot-prijs-boot-winterklaar-maken-antivries

Stap 3: De Accu

Ook de accu van je boot kan bevriezen, ja echt waar! Als de accu in je boot ontlaadt, dan verandert de elektrolyt in water. Dit water kan dus goed bevriezen, waardoor je accu kapot gaat. We raden iedereen aan om de accu’s in de winterperiode vol geladen te houden.

Kun je de accu’s makkelijk van boord halen, dan is het verstandig om ze op een droge (vorstvrije) plek te bewaren en af en toe even op te laden. Kun je de accu’s niet makkelijk van boord nemen, dan kun je deze af en toe ook aan de lader leggen.


Kijk ook direct even of er nog voldoende accuvloeistof in de accu zit. Zit er niet voldoende meer in dan kun je deze bijvullen.
Winterklaar-maken-boot-boot-winterklaar-maken-checklist-boot-winterklaar-maken-anwb-winterklaar-maken-toilet-boot-prijs-boot-winterklaar-maken-antivries

Stap 4: Drinkwatersysteem en toilet

Wil je vriesschade aan je drinkwatersysteem voorkomen, dan kun je deze het beste aftappen op de plekken waar dit kan. Blaas je deze door met lucht, dan weet je zeker dat je de leidingen leeg krijgt.

Is dit bij je boot niet mogelijk, dan is het belangrijk dat je het water vervangt voor een NIET GIFTIGE antivries (dus absoluut niet de antivries die je ook voor je auto gebruikt!).

Wil je weten welke antivries door de meeste watersporters wordt gebruikt? Bekijk hier >>>

De antivries in het drinkwatersysteem zorgt er ook voor dat het toiletsysteem gelijk wordt beschermd en niet kapot vriest in de winter.

Wil je in het voorjaar of de zomer weer gaan varen, dan hoef je het drinkwatersysteem alleen maar door te spoelen en je weet zeker dat je het hele vaarseizoen fris en betrouwbaar drinkwater hebt.

Extra aandachtspuntjes:
- Heb je een boiler aan boord, tap deze dan af (haal de stroom er wel eerst af).
- Maak je drinkwatertank leeg en schoon (doe dit eventueel met een spons). Zorg er ook voor dat er geen water in de slangen en waterpompen blijft staan.
- Let erop dat er geen water in de bochtjes e.d. van je toilet blijft staan. Dit kun je voorkomen door de slang van de waterinlaat los te koppelen (sluit wel de afsluiter). Vervolgens hang je deze in een reservoir met antivries. Pomp deze door het toilet heen en sluit vervolgens de afsluiter naar buiten.
- Vul alle afsluiters op je boot met antivries. Laat wat antivries in de aanvoerpunt/slang lopen, daarna open en sluit je de afsluiter een keer. Op deze manier blijft er antivries in de kogel staan en is deze goed beschermt.
- Staat je boot op wal? Laat dan eerst al het water uit je boot lopen en sluit de afsluiters. Doe je dit niet dan komt er kou en vocht naar binnen door de openstaande afsluiters.


Om je drinkwatersysteem en toilet vorstbestendig te maken heb je dus antivries nodig. De meeste booteigenaren gebruiken deze antivries. We kunnen je deze dan ook van harte aanraden! 👌

Winterklaar-maken-boot-boot-winterklaar-maken-checklist-boot-winterklaar-maken-anwb-winterklaar-maken-toilet-boot-prijs-boot-winterklaar-maken-antivries

Stap 5: Romp en dek

Door de romp en het dek voor de winterperiode schoon te maken, voorkom je dat (hardnekkig) vuil in de boot trekt. Maak deze dus goed schoon.

Nadat je de boot schoongemaakt hebt, kun je er voor kiezen om de boot te beschermen en/of op te knappen. Bij een polyester boot kun je deze bijvoorbeeld lekker in de was zetten. Zo bescherm je het polyester in de winterperiode. In het voorjaar kun je deze dan lekker boenen en zul je zien dat je boot er fantastisch uitziet.

Heeft je boot een beschermlaag tegen aangroei? Dan is het raadzaam om deze in de winterperiode te vervangen.

Stap 1: Schuur de onderkant van je boot kaal en werk lelijke plekken in de boot bij met deze boot plamuur.
Stap 2: Heb je de plamuur aangebracht dan kun je bijvoorbeeld deze primer op het onderwaterschip aanbrengen.
Stap 3: Daarna kun je deze antifouling op het onderwaterschip aanbrengen. Zo bescherm je je boot tegen aangroei. .
Stap 4: Vergeet ook niet om de anodes die aan vervanging toe zijn te vervangen voor nieuwe anodes. Op deze pagina vind je de meest voorkomende anodes.

Extra tip: Wil je je boot echt goed beschermen in de winter? laat deze dan inpakken in krimpfolie of doe er een passende boothoes overheen!
Winterklaar-maken-boot-boot-winterklaar-maken-checklist-boot-winterklaar-maken-anwb-winterklaar-maken-toilet-boot-prijs-boot-winterklaar-maken-antivries

Stap 6: Het gas

Heb je gasflessen aan boord, koppel deze dan los en sla de flessen op op een plek die droog is en waar genoeg ventilatie is. Ben je toch bezig, controleer dan de gasslangen en koppelingen. Minimaal om de 3 jaar moet je deze vervangen, zo weet je zeker dat je het gas in het vaarseizoen veilig kan gebruiken. Maak ook de gasbun goed schoon en droog.


Hier vind je diverse soorten gasslangen voor je boot >>

Winterklaar-maken-boot-boot-winterklaar-maken-checklist-boot-winterklaar-maken-anwb-winterklaar-maken-toilet-boot-prijs-boot-winterklaar-maken-antivries

Stap 7: De bilge

Verwijder voordat het gaat vriezen, het water uit de bilge en maak deze schoon.

Winterklaar-maken-boot-boot-winterklaar-maken-checklist-boot-winterklaar-maken-anwb-winterklaar-maken-toilet-boot-prijs-boot-winterklaar-maken-antivries

Stap 8: Apparatuur aan boord

Om er zeker van te zijn dat de losse elektrische apparatuur aan boord niet kapot gaat tijdens de winterperiode, is het verstandig om deze van boord te halen en op een droge, warme plek te bewaren totdat het vaarseizoen weer begint.

Wil je het goed doen? Spuit dan ook alle contactpunten en open verbindingen in met een vochtwerende spray, zo ga je corrosie tegen. 

Winterklaar-maken-boot-boot-winterklaar-maken-checklist-boot-winterklaar-maken-anwb-winterklaar-maken-toilet-boot-prijs-boot-winterklaar-maken-antivries

Stap 9: Draaiende delen en rubbers

Schenk ook aandacht aan de draaiende delen van de lieren en de stuurkolom. Zorg ook dat je alle rubbers van de boot invet, zo blijft alles in goede conditie.

Winterklaar-maken-boot-boot-winterklaar-maken-checklist-boot-winterklaar-maken-anwb-winterklaar-maken-toilet-boot-prijs-boot-winterklaar-maken-antivries

Stap 10: Reddingsvesten en brandblussers

Heb je standaard reddingsvesten aan boord liggen, neem deze dan mee naar huis. Kijk of de reddingsvesten eventueel onderhoud nodig hebben (bijvoorbeeld vervangen patronen) en zorg dat dit gedaan wordt.

Heb je brandblussers aan boord? Vergeet deze dan niet op tijd te keuren!

Zo maak je jouw boot winterklaar:

Meest gestelde vragen

Wat kost het winterklaar maken van mijn boot?
Laat je een watersportmonteur het winterklaarmaken van je boot verzorgen, dan ben je alleen aan arbeid al tussen de € 150,- á € 195,- kwijt. Voorrijkosten en producten voor het winterklaar maken van je boot zijn hier NIET bij inbegrepen! Verzorg je het winterklaar maken van je boot zelf dan hangt het er vanaf welke bovenstaande stappen je opvolgt. Doe je alleen wat écht nodig is dan zul je tussen de € 40,- á € 100,- aan producten kwijt zijn.

Kan een boot tegen vorst?
Heb je een stalen boot of een polyester boot, dan kun je deze in de winter in het water laten liggen. Zorg er dan wel voor dat je het water uit alle afsluiters, waterpompen, bilgepompen, kranen, het watersysteem en afwateringsslangen haalt. Doe je dit niet dan is de kans groot dat het water in de winter bevriest en er een hoop schade ontstaat. De kosten hiervoor kunnen gigantisch oplopen. Gebruik deze niet giftige antivries om vorstschade aan het watersysteem te voorkomen.

Kan een boot kapot vriezen?
Ja! Vriest het tijdens de winterperiode en heb je het water niet uit de afsluiters, pompen, kranen, watersysteem en afwateringsslangen gehaald dan kan er forse schade ontstaan. Zorg er dus voor dat je het winterklaar maken van je boot goed en tijdig regelt!

Kan een polyester boot in de winter in het water blijven liggen?
Een polyester boot kan in de winter gewoon in het water blijven liggen. Zorg er dan wel voor dat je voordat het gaat vriezen al het water uit de afsluiters, pompen, kranen, watersystemen en afwateringsslangen hebt gehaald, zodat deze niet kapot kunnen vriezen. Ligt je polyester boot in zout water, let er dan op dat je het onderwaterschip hebt voorzien van goede primer en antifouling om aangroei tegen te gaan.

Welke koelvloeistof kan ik het beste voor mijn boot gebruiken?
Koelvloeistof beschermt je motor tegen te hoge temperaturen en heeft een antivries werking. De antivries verliest na bepaalde tijd zijn werking. Het is aan te raden om deze om de 2 jaar te vervangen. Welke koelvloeistof kun je het beste gebruiken? Bekijk alle koelvloeistoffen.