Top 10: Beste scheepshoorns voor boten in 2024 [+ koopgids & tips]
scheepshoorn-luchthoorn-toeter-boot

Top 10: Beste scheepshoorns voor boten in 2024 [+ koopgids & tips]

Zoek je een nieuwe scheepshoorn? Dan zoek je een scheepshoorn van goede kwaliteit. Zo weet je zeker dat je, ‘s-nachts of tijdens slechte weersomstandigheden zoals dichte mist of hevige regenval op het water, goed te horen bent. Dankzij een goede scheepshoorn kun je vervelende ongelukken tijdens het varen voorkomen.


Omdat er veel verschillende scheepshoorns te krijgen zijn, vertellen we je hier wat de verschillen tussen scheepshoorns zijn en wat de 10 beste verkochte scheepshoorns van dit moment zijn.

Zo kun je uiteindelijk zelf beslissen welke scheepshoorn jij op je boot gaat (laten) monteren.

De beste scheepshoorn van dit moment is de FES Marine enkele RVS scheepshoorn, door zijn goede prijs-kwaliteit verhouding.

De belangrijkste vraag is natuurlijk: Past deze scheepshoorn ook bij jou en je boot? Bekijk hieronder de verschillende modellen. 👇
| Wist je dat het voor een klein pleziervaartuig verplicht is om een werkend geluidssignaal aan boord te hebben. Dit kan al heel eenvoudig met een een blaas- of gasdruk hoorn of door het monteren van een elektrische scheepshoorn. Voor de grotere scheepvaart gelden weer andere regels die je terug kan vinden in het Binnenvaartpolitieregelement  (zie hier).

Welke soorten scheepshoorns zijn er?

Er zijn verschillende soorten scheepshoorns te krijgen met een volume tussen de 105 en 130 decibel. Er zijn er zoveel dat je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet, want wat is nu precies het verschil?

Hieronder leggen we je exact uit welke scheepshoorns er zijn en wat de belangrijkste kenmerken per type scheepshoorn is. Zo weet jij binnen no-time precies wat de verschillen zijn en hoef je niet meer uren uit te zoeken welke scheepshoorn het beste bij jouw wensen past. 👇

scheepshoorn-luchthoorn-toeter-boot

1-tonige scheepshoorn

Dit is de meest verkochte scheepshoorn. Dit type scheepshoorn is eenvoudig op je boot te  monteren. Het is een simpele maar functionele scheepshoorn met 1-toon. Het enkelvoudige geluid van deze scheepshoorns is goed hoorbaar.

Een 1-tonige scheepshoorn is verkrijgbaar in verschillende designs, materialen (RVS, kunststof, verchroomd) en diverse lengtes. Zo is er voor iedereen wel een geschikte 1-tonige scheepshoorn.

Bekijk 1-tonige scheepshoorns + prijzen >>

scheepshoorn-luchthoorn-toeter-boot

2-tonige scheepshoorn

Dit is een scheepshoorn met 2 verschillende tonen. De ene toon is lager dan de andere toon. Is het bijvoorbeeld mistig, dan is de lage toon beter hoorbaar dan de hogere toon. Ook bij deze scheepshoorn is het geluid op het water goed hoorbaar.

Een 2-tonige scheepshoorn is verkrijgbaar in diverse designs en meestal gemaakt van RVS-materiaal.


Bekijk 2-tonige scheepshoorns + prijs >>

scheepshoorn-luchthoorn-toeter-boot

Gasdruk hoorn

Zoek je een hele goedkope scheepshoorn en/of heb je geen mogelijkheid om een elektrische scheepshoorn op je boot aan te sluiten? Dan is daar een handige oplossing voor; een losse gasdruk hoorn die je niet op je boot hoeft te installeren.

Deze gasdruk hoorn bestaat uit een ‘kleine’ gasfles die niet ontvlambaar is. Op deze gasfles zit een hoorn met drukknop bevestigd. Druk je de knop in dan heb je gelijk geluid. Is de gasfles van de gasdruk hoorn leeg, dan is er navulling verkrijgbaar.


Bekijk gasdruk hoorns + prijs >>

scheepshoorn-luchthoorn-toeter-boot

Misthoorn (mondbediend)

Dit is de meest simpele misthoorn die je te pakken kunt krijgen. Het is een losse scheepshoorn in de vorm van een toeter. Door met je mond op de misthoorn te blazen maakt deze geluid.


Het is erg handig om deze misthoorn mee te nemen als je geen elektrische scheepshoorn op je boot hebt of om deze bijvoorbeeld als reserve scheepshoorn aan boord te hebben. Zo heb je toch altijd de mogelijkheid om ‘s-nachts of bij slecht weer anderen te laten weten dat je ook op het water aanwezig bent.


Bekijk mondbediende misthoorns + prijs >>

scheepshoorn-luchthoorn-toeter-boot

Inbouw scheepshoorn

Dit zijn scheepshoorns die je fraai weg kan werken. Alleen een ‘mooie’ grill laat zien dat je  een scheepshoorn aan boord hebt, hierdoor valt het dus niet echt op dat je een scheepshoorn aan boord hebt.

Het geluid van een inbouw scheepshoorn is niet perse harder dan die van een 1-tonige scheepshoorn of een 2-tonige scheepshoorn, maar varieert tussen de 105 en 130 decibel.

Dus… Heb je liever geen opvallende scheepshoorn, maar ben je wel graag goed hoorbaar op het water als dat nodig is? Dan is een inbouw scheepshoorn vast iets voor jou.


Bekijk inbouw scheepshoorns + prijs >>

10x beste scheepshoorn voor boten:

scheepshoorn-luchthoorn-toeter-boot

1. FES Marine Enkele RVS Scheepshoorn 12V/40cm

De FES Marine Enkele RVS Scheepshoorn is een mooie hoorn om te zien en biedt precies wat je nodig hebt. Een goed geluid als je een andere schipper wilt waarschuwen en een RVS behuizing tegen roestvorming en corrosie als je in zoutwatergebieden vaart.


Het is een scheepshoorn met niet teveel poespas, terwijl hij erg functioneel is. We vinden het dan ook geen wonder dat dit een populaire en veel verkochte scheepshoorn onder bootbezitters is.

Dankzij de meegeleverde montagevoet en steun is de scheepshoorn eenvoudig te monteren.


Technische informatie:
Voltage: 12
Afmetingen: 400 x 102 mm (lxb)
Verbruik: 2,5 Ampère
Db(A) (1 meter): 115

Voordelen:

 • Degelijke RVS scheepshoorn.
 • Te gebruiken op 12V.
 • Inclusief bevestiging set.
 • Eenvoudig te monteren.

Nadelen:

 1. Geen inbouw scheepshoorn.


Bekijk beste prijs >>

scheepshoorn-luchthoorn-toeter-boot

2. Hollex witte inbouw Scheepshoorn 112 dB

De Hollex witte inbouw Scheepshoorn is de beste scheepshoorn om in te bouwen. Voor een relatief voordelige prijs heb je een scheepshoorn die je in kan bouwen. Zo hoef je niet perse een scheepshoorn op je dek te monteren, maar kun je deze netjes wegwerken op een plek die jij graag wilt.

Het geluidssignaal is goed te horen is wanneer je de scheepshoorn gebruikt, zo werkt deze scheepshoorn mee om andere schippers tijdig te waarschuwen als dat nodig mocht zijn.

Deze elektrische scheepshoorn is vrij makkelijk te monteren. Wel is het even goed opletten als je de elektriciteitsdraden monteert, maar heb je een beetje verstand van elektrisch dat hoeft dit geen probleem te zijn. De scheepshoorn is leverbaar in de kleuren wit en chroom.

Technische informatie:
Voltage: 12
Afmetingen: 141 x 106 x 94 mm (lxbxh)
Verbruik: 4,5 Ampère
Db(A) (1 meter): 112

Voordelen:

 • Te gebruiken op 12V.
 • Geluidssignaal.
 • Eenvoudige montage.
 • Aantrekkelijke prijs

Nadelen:

 1. Er zal eerst een gat in de boot gemaakt moeten worden om de hoorn te bevestigen.


Bekijk beste prijs >>

scheepshoorn-luchthoorn-toeter-boot

3. Marco TC1/P witte ABS Scheepshoorn - 12V

De Marco TC1/P witte scheepshoorn is een eenvoudige, sterke kunststof hoorn die tegen een stootje kan. Deze hoorn wordt compleet geleverd met compressor en luchtslang. Het volume van deze scheepshoorn is maar liefst 116dB op een frequentie van 420Hz.

Zo monteer je de compressor uit het zicht en verbind je deze met de meegeleverde luchtslang aan de scheepshoorn. Ben je opzoek naar een eenvoudige scheepshoorn die wel tegen een stootje kan?

Technische informatie:
Voltage: 12-16A
Afmetingen: 250 x 106 x 94 mm (lxbxh)
Verbruik: 4,5 Ampère
Db(A) (1 meter): 116

Voordelen:

 • Sterk kunststof scheepshoorn.
 • Te gebruiken op 12V- 16V
 • Incl. compressor en luchtslang.
 • Eenvoudige montage.

Nadelen:

 1. Oogt minder mooi dan een RVS hoorn.


Bekijk beste prijs >>

scheepshoorn-luchthoorn-toeter-boot

4. All Ride scheepshoorn 3-Tonig Verchroomd - 12V/24V

Dit is een luchthoorn met 3 'trompetten' in verschillende lengtes. Deze luchthoorn brengt daardoor 3-tonen voort. Een voordeel is dat deze luchthoorn op zowel 12V als 24V werkt.

De luchthoorn is gemaakt van verchroomd aluminium, wat betekend dat deze iets kwetsbaarder is dan een RVS scheepshoorn. Een aluminium luchthoorn kan bij gebruik op het water na enige tijd namelijk corrosie vertonen.

Bevestigingsmateriaal is inbegrepen bij deze luchthoorn.

Gebruikers zijn erg lovend over deze luchthoorn; deze heeft namelijk een krachtig geluid en de prijs is erg aantrekkelijk. Hoeft een scheepshoorn voor jou niet persé van RVS te zijn? Dan is de Ride scheepshoorn zeker een aanrader.

Voordelen:

 • Te gebruiken op 12V en 24V.
 • Te gebruiken voor camper, vrachtwagen, bus en boot.
 •  Inclusief bevestiging set.

Nadelen:

 1. Verchroomd aluminium, waardoor op termijn corrosie kan ontstaan. 
 2. Compressor niet inbegrepen (min. 3 bar, max 12 bar).


Bekijk beste prijs >>

scheepshoorn-luchthoorn-toeter-boot

5. Gas toeter - Complete set 200ml

Zoek je een goedkope scheepshoorn of heb je geen mogelijkheid om een elektrische scheepshoorn te monteren? Geen probleem, dan kun je prima uit de voeten met deze Gas hoorn.

Het voordeel van deze gas hoorn is dat je deze los mee kan nemen. Zodra het nodig is kun je met de hand de hoorn bedienen. Je hebt bij aanschaf keuze uit  normaal of milieu vriendelijk gas.


Over het algemeen zijn gebruikers van deze gas hoorn erg tevreden. Wij zijn slechts één gebruiker tegen gekomen waar de scheepshoorn niet goed werkte, andere gebruikers zijn juist erg lovend over deze gas hoorn.

Voordelen:

 • Handig als je geen mogelijkheid hebt om een elektrische scheepshoorn te monteren.
 • Geschikt als 'reserve' scheepshoorn.
 • Is de gasfles leeg, dan kun je een navulling kopen.


Nadelen:

 1. Kan aan boord kwijtraken, omdat deze hoorn niet ingebouwd is.
 2. Gasfles kan opraken waardoor de hoorn niet meer werkt.


Bekijk beste prijs >>

scheepshoorn-luchthoorn-toeter-boot

6. Marco DUCK RVS Scheepshoorn - 12V

Deze Marco Duck RVS Scheepshoorn is een fraaie en compacte hoorn voor boten. De scheepshoorn is stevig en robuust en neemt door zijn compacte lengte van 25cm minder ruimte in dan de meeste andere scheepshoorns. 


Het volume van de Marco Duck Scheepshoorn zit op 114 dB (570Hz). Op het water is het geluid van deze scheepshoorn dus erg goed hoorbaar. Dankzij het RVS materiaal waar deze scheepshoorn van gemaakt is zal deze niet gaan roesten of gaan corroderen in zout water gebieden.

Voordelen:

 • Compact formaat (25cm).
 • Fraai design.
 • Gemaakt van RVS (geen roest en corrosie).


Nadelen:

 1. Prijs zou iets lager mogen zijn.


Bekijk beste prijs >>

scheepshoorn-luchthoorn-toeter-boot

7. Hollex RVS dubbele Scheepshoorn - 12V/24V

De Holex RVS dubbele scheepshoorn heeft twee mooie slanke trompetten, waaruit een geluid van 120dB (340/390Hz) komt, wat zeer luid is.

Een voordeel is dat deze scheepshoorn van RVS gemaakt is, wat er voor zorgt dat de scheepshoorn ook in zoutwater gebieden langer mooi blijft.

Wat minder fraai vinden we dat de 'kleine' trompet aan de achterzijde meer naar voren toekomt. Niet iedereen zal dit overigens een nadeel vinden. Aan de voorzijde zijn de trompetten gelijk, waardoor het -vanaf de voorzijde- een mooi geheel vormt.

Voordelen:

 • Gemaakt van RVS.
 • Mooie slanke trompetten.
 • Zeer sterk volume (120dB).
 • Verktijgbaar in 12V en 24V.


Nadelen:

 1. De kleine trompet zit aan de achterzijde niet gelijk aan de grote trompet.


Bekijk beste prijs >>

scheepshoorn-luchthoorn-toeter-boot

8. VETUS compacte RVS schelp Hoorn - 12V

Deze VETUS compacte RVS scheepshoorn is een schelp model en heeft geen trompet. De hoorn heeft een lage toon (110dB) en is geschikt voor zoutwater gebieden.


Zoals we van Vetus gewend zijn is de kwaliteit van deze scheepshoorn hoog.

Voordelen:

 • Compact formaat.
 • Gemaakt van hoogwaardige materialen.
 • RVS waardoor deze scheepshoorn geschikt is voor zoutwater gebieden.


Nadelen:

 1. Het design moet je mooi of praktisch vinden.


Bekijk beste prijs >>

scheepshoorn-luchthoorn-toeter-boot

9. Scheepshoorn Shark

Deze compacte Scheepshoorn Shark is gemaakt van sterk ASA-kunststof. Het is één van de weinige scheepshoorns die een gestroomlijnde en moderne uitstraling heeft. Hierdoor heeft deze scheepshoorn ook een  goede afwatering.


Het monteren van deze scheepshoorn kan eenvoudig dankzij de RVS montagebeugel aan de onderkant.


Voordelen:

 • Compact formaat.
 • Gestroomlijnd en modern desigt.
 • Makkelijk te monteren.


Nadelen:

 1. Prijs zou wat lager kunnen.


Bekijk beste prijs >>

scheepshoorn-luchthoorn-toeter-boot

10. FIAMM TA/NS RVS Luchthoorn

Deze FIAMM scheepshoorn heeft een zeer fraai design (Italiaanse makelij). De hoorn is slank gevormd en loopt mooi strak over in het voetje van de hoorn. Ook heeft deze scheepshoorn een sterk volume van 120 dB(A), zodat deze heel goed hoorbaar is op het water.

De scheepshoorn is gemaakt van RVS; zodat deze niet kan roesten of kan corroderen. Hierdoor is deze scheepshoorn erg geschikt voor zoutwatergebieden.

Voordelen:

 • Zeer fraai design (Italiaanse makelij).
 • Aantrekkelijk geprijst ten opzichte van het design en het volume.


Nadelen:

 1. Wordt geleverd zonder compressor.


Bekijk beste prijs >>

Veelgestelde vragen

Wat is de beste scheepshoorn van dit moment?
Op dit moment is de FES Marine Enkele RVS Scheepshoorn de beste scheepshoorn vanwege zijn prijs-kwaliteit verhouding.

Hoeveel garantie krijg ik op een nieuwe scheepshoorn?
Op vrijwel alle scheepshoorns krijg je 1 á 2 jaar fabrieksgarantie.

Wat kost een scheepshoorn?
De prijzen voor een scheepshoorn varieert van ca. € 15,- tot ca. € 800,- euro. Bekijk hier de verschillende modellen.

Welke scheepshoorn voor mijn boot kopen?
Het is raadzaam om een scheepshoorn aan te schaffen die bij jouw wensen past. Wil je een mondbediende scheepshoorn? Een gasdruk scheepshoorn? Een opbouw scheepshoorn? Of ga je toch liever voor een inbouw scheepshoorn? Wat heeft jouw voorkeur en wat is je budget? Op deze pagina ontdek je welke scheepshoorn bij jou past.