TOP 5 Beste Lithium accu's van 2024! [Koopgids + Tips]
Beste-lithium-accu-beste-accu-boot-beste-accu-caravan-beste-accu-camper-voltium-accu-victron-accu

Top 5: Beste Lithium accu's van 2024!

Ben je op zoek naar een goede lithium accu? Dan zoek je een lithium accu van hoge kwaliteit tegen een betaalbare prijs. Want met een goede lithium accu weet je zeker dat je boot, caravan of camper niet zomaar pech krijgt terwijl je onderweg bent. We hebben uren lang onderzoek gedaan en laten je in dit artikel de beste lithium accu's zien.


Zo is de ene lithium accu geschikt voor boten en de andere lithium accu beter geschikt voor  caravans of campers. Natuurlijk is het daarom belangrijk om de beste lithium accu voor jou wensen aan te schaffen!

En ja, er is voor iedereen een geschikt model, zoals je kan zien in onze onderstaande top 5.

Top 5 beste lithium accu's:

1. Voltium lithium accu's (beste prijs-kwaliteit accu camper, caravan, boot)
2. AQ-LITH lithium accu's (beste budget accu camper, caravan, boot)
3. Dyno lithium accu's (beste accu's voor caravanmover)
4. Solarfarm lithium accu's (beste accu voor serie schakelen)
5. Rebelcell lithium accu's (beste accu voor karpervissers)

De beste lithium accu's op dit moment zijn de Voltium lithium accu's. Dit zijn accu's met de beste prijs-kwaliteit verhouding. 

De vraag is natuurlijk: zijn deze lithium accu's ook geschikt voor het doeleind waar jij hem voor wilt gebruiken? Bekijk het hieronder. 👇

"Lithium accu's wegen erg weinig en gaan veel langer mee!"

Welke Lithium accu's zijn er?

Er zijn 2 verschillende soorten Lithium accu's: LiFePO4 accu's en Li-ion accu's.

We zullen je nu kort uitleggen wat het verschil tussen beide types lithium accu's precies is.

Wat is een LiFePO4 accu? Een LiFePO4 accu is de populairste en beste soort lithium accu die je kunt kopen. In de praktijk zijn LiFePO4 accu's beter dan li-ion accu's. De reden hiervoor is dat een LiFePO4 accu's niet gevoelig is voor warmte en diepe ontlading. Een LiFePO4 accu werkt hetzelfde als andere semi-tractie accu's, alleen is de substantie anders (ze beschikken over een lithium ijzer fosfaat substantie). Hierdoor zijn ze zeer licht van gewicht en duurzaam.

LiFePO4 accu's kun je net als andere lithium accu's tot circa 95% ontladen. Daarnaast zijn LiFePO4 accu's verkrijgbaar in verschillende ampères, waardoor je een LiFePO4 accu met een lage accucapaciteit kan gebruiken voor bijvoorbeeld een caravanmover of LiFePO4 accu's met een hoge accucapaciteit kun je bijvoorbeeld gebruiken voor een elektromotor / fluistermotor. LiFePO4 accu's hebben een lange levensduur!

Wat is een Li-ion accu? 
Een Li-ion accu kan in de praktijk minder goed tegen warmte en is minder duurzaam (milieuvriendelijk) dan een LiFePO4 accu. Daarnaast kan een Li-ion accu niet op alle apparatuur aangesloten worden, het is verstandig om dit vooraf even te checken. Het voordeel van een Li-ion accu is dat deze accu's erg licht van gewicht zijn en een lange levensduur hebben. Li-ion accu's kun je tot ca. 95% ontladen en ze zijn verkrijgbaar in verschillende ampères.

Dé 5 beste lithium accu's uit ons onderzoek:

Beste-lithium-accu

Nr. 1: Voltium Lithium Accu's (LiFePO4)

Onze score: 9,8

De beste lithium accu's van dit moment zijn de Voltium lithium accu's. Deze accu's zijn geschikt voor boten, caravans, campers en caravan movers, maar ook voor noodtoepassingen. Voltium accu's een levensduur van 6000 cycli wat betekend dat ze 10x langer meegaan dan een loodaccu.

Een voordeel van deze Voltium lithium accu's is het lichte gewicht en compacte formaat. Zo weegt een Voltium lithium accu al snel de helft van het gewicht van een loodaccu. Daarnaast zijn de Voltium lithium accu's erg diep te ontladen tot 95%, dit is bij een loodaccu is dit 50%, bij een AGM accu is dit 70% en bij een GEL accu 50%. Zo haal je dus veel meer uit je lithium accu.

Het handige BMS-system van deze lithium accu's beschermd tegen: overlading, te diepe ontlading, te hoge laadspanning en oververhitting. Deze LiFePO4 accu is opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen waardoor ze geen vlam kunnen vatten en niet schadelijk zijn voor het milieu. Waardoor ze veiliger zijn dan een Li-ion accu.

Een ander pluspunt is de Voltium Energy app, deze kun je via de App Store of Google Play downloaden. Met deze app kun je via Bluethooth verbinding maken met je Voltium Energy LiFePO4-accu's. In deze app kun je de status van al je Voltium Energy-accu's bekijken en onder andere zien hoe vol de accu's zijn, of ze worden opgeladen/ontladen, de temperatuur en nog veel meer. Je kunt dus alles vanaf een afstandje in de gaten houden!

Omdat de fabrikant garant staat voor hoge kwaliteit krijgt iedereen die een Voltium lithium accu koopt maar liefst 5 jaar garantie!

Verkrijgbaar in:
12V - 20 Ah t/m 200 Ah.
24V - 25 Ah t/m 50 Ah.

Voordelen:

 • Licht van gewicht (1/2 van een loodaccu)!
 • Gaat tot 10x langer mee dan een loodaccu.
 • Diepe ontlading van 95%.
 • Geschikt voor boot, elektromotor, camper, caravan, caravan mover.
 • BMS-system tegen overlading, te diepe ontlading, te hoge laadspanning en oververhitting.
 • Met handige app!
 • Beste prijs-kwaliteit verhouding.


Nadelen:

 1. Investering is hoger dan bij gel accu.

Waar verkrijgbaar?
Bij Bootman.nl (check prijs)

Beste-lithium-accu-beste-accu-boot-beste-accu-caravan-beste-accu-camper-voltium-accu-victron-accu

Nr. 2: AQ-LITH Lithium Accu's (LiFePO4)

Onze score: 9,0

De AQ-LITH Lithium accu's zijn voordelige lithium accu's en geschikt voor boten, elektromotor, caravan, camper, caravan mover etc. Een AQ-LITH lithium accu heeft een levensduur van max. 4000 cycli (dit hangt af van het model) en dat is max. 6x langer dan een loodaccu. Let er wel op dat een AQ-LITH accu minder cycli heeft dan de nr. 1: Voltium accu's die we hiervoor bespraken.

Een pluspunt van deze AQ-LITH lithium accu's is het lichte gewicht en compacte formaat. Zoals we bij de vorige accu aangaven weegt een lithium accu al snel de helft (of minder dan de helft) van het gewicht van een loodaccu. Daarnaast is deze AQ-LITH lithium accu's diep te ontladen tot 95%.

Deze AQ-LITH lithium accu heeft ook een handige BMS-system wat de accu beschermd tegen: overlading, te diepe ontlading, te hoge laadspanning en oververhitting. Deze LiFePO4 accu is opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen waardoor ze geen vlam kunnen vatten en niet schadelijk zijn voor het milieu. Waardoor deze lithium accu's veiliger zijn dan een Li-ion accu.

Bij de aanschaf van een AQ-LITH lithium accu krijg je 5 jaar garantie.

Verkrijgbaar in:
12V - 12 Ah t/m 200 Ah.
24V - 10 Ah t/m 100 Ah.
48V - 50 Ah

Voordelen:

 • Licht van gewicht.
 • Gaat max. 4000 cycli mee.
 • Diepe ontlading van 95%.
 • Geschikt voor boot, elektromotor, camper, caravan, caravan mover.
 • BMS-system tegen overlading, te diepe ontlading, te hoge laadspanning en oververhitting.
 • De voordeligste lithium accu op de markt.


Nadelen:

 1. Investering is hoger dan bij gel accu.
 2. Geen app om op een afstandje gegevens te bekijken.

Waar verkrijgbaar?
Bij Bootman.nl (check prijs)

Beste-lithium-accu-beste-accu-boot-beste-accu-caravan-beste-accu-camper-voltium-accu-victron-accu

Nr. 3: Dyno lithium accu's (LiFePO4)

Onze score: 8,8

Dyno lithium accu's zijn erg geschikt voor caravan movers en kan daarnaast ook goed gebruikt worden als extra stroomvoorziening op je boot of in een camper. Deze lithium accu is zeer licht van gewicht en hebben een levensduur van max. 4000 cycli (dit hangt af van het model accu). Dit is max. 6,5x langer dan een loodaccu.

Een voordeel is dat een Dyno lithium accu in vergelijking met andere caravan mover accu's een stuk voordeliger zijn. Dankzij de accupolen is de accu te gebruiken voor meerdere doeleinden, zoals bijvoorbeeld tijdens het vissen, voor de caravan of camper. Een voordeel is het bevestigingsmateriaal dat meegeleverd wordt om deze lithium accu in te kunnen bouwen in bijvoorbeeld de camper.

Bij de aanschaf van een Dyno lithium accu krijg je 5 jaar garantie.

Verkrijgbaar in:
12V - 7,5 Ah t/m 24 Ah

Voordelen:

 • Geschikt voor caravan movers en andere toepassingen.
 • Licht van gewicht.
 • Gaat max. 4000 cycli mee.
 • Diepe ontlading van 95%.
 • BMS-system tegen overlading, te diepe ontlading, te hoge laadspanning en oververhitting.


Nadelen:

 1. Investering is hoger dan bij gel accu.

Waar verkrijgbaar?
Bij Bootman (Check prijs)

Beste-lithium-accu-beste-accu-boot-beste-accu-caravan-beste-accu-camper-voltium-accu-victron-accu

Nr. 4: Solarfarm lithium accu's (LiFePO4)

Onze score: 8,7

Op de derde plaats komen de Solarfarm lithium accu's. Deze accu's zijn geschikt voor allerlei toepassingen. Denk hierbij aan boten, elektromotoren, caravans, campers etc.  Een Solarfarm lithium accu heeft een levensduur van max. 5000 cycli (dit hangt af van het model) en dat is max. 8,5x langer dan een loodaccu.

Het voordeel van de Solarfam lithium accu's is dat je de mogelijkheid hebt om de accu serie te schakelen. Het serie schakelen is een manier om de voltage van twee accu’s te combineren. Als voorbeeld: wanneer je twee identieke accu’s van 12 volt hebt, kun je deze combineren naar 24 volt. Zo kunt je op een gemakkelijke manier de voltage van de accu’s verhogen. In dit geval is het wel belangrijk dat je 2 identieke accu's gebruikt! Wanneer je de plus-pool van accu één verbind met de min-pool van accu twee kunt je de accu’s serie schakelen.

Een ander pluspunt van de Solarfam lithium accu is dat deze een App met bluetooth functie heeft. Deze app is overigens alleen beschikbaar voor Android! Via de Solarfam app kun je het verbruik en de temperatuur van de Solar accu altijd en overal op je mobiel zien. De BMS-functie (Batterijmanagementsysteem) beschermt de accu tegen: over-ontladen, overladen, overspanning en een te hoge temperatuur.

Bij de aanschaf van een Solarfarm lithium accu krijg je 5 jaar garantie.

Verkrijgbaar in:
12V - 55 Ah

Voordelen:

 • Geschikt voor serie schakelen
 • Licht van gewicht.
 • Gaat max. 5000 cycli mee.
 • Diepe ontlading van 95%.
 • Geschikt voor boot, elektromotor, camper, caravan.
 • BMS-system tegen overlading, te diepe ontlading, te hoge laadspanning en oververhitting.
 • App met blutooth verbinding.


Nadelen:

 1. Investering is hoger dan bij gel accu.

Waar verkrijgbaar?
Bij Bootman.nl (check prijs)

Beste-lithium-accu-beste-accu-boot-beste-accu-caravan-beste-accu-camper-voltium-accu-victron-accu

Nr. 5: Rebelcell Lithium Accu's (Li-ion accu)

Onze score: 8,5

De Rebelcell lithium accu's zijn speciaal gemaakt voor karper vissers. Rebelcell heeft namelijk lithium accu's die geschikt zijn voor fluistermotoren, boegmotoren, elektrische buitenboordmotoren, boten of voor overige elektra aan boord zoals de fishfinder of de dieptemeter. Een Rebelcell lithium accu gaat ca. 3x langer mee dan een loodaccu.

Een pluspunt is dat je op een Rebelcell lithium accu’s in de meeste gevallen ook -zonder extra aanpassingen- dieptemeters aan kunt sluiten. In sommige gevallen zal er een 12V DC stabilisator tussen de accu en dieptemeter geplaatst moeten worden.

Een Rebelcell lithium accu is ontwikkeld voor langdurige ontlading zoals met een elektromotor en zijn niet geschikt als startaccu. De piekstroom die dan gevraagd wordt zal de accu onherstelbaar beschadigen. Rebelcell lithium accu's zijn licht van gewicht en hebben een compacte formaat. Daarnaast zijn Rebelcell lithium accu's diep te ontladen tot 95%.

Gebruik je de accu voor langere tijd niet dan is er nauwelijks sprake van zelfontlading (~ 2-3% per maand), zo is de accu ook na de winterperiode niet leeg. Het BMS-system beschermd tegen: overlading, te diepe ontlading, te hoge laadspanning en oververhitting.

Bij de aanschaf van een Rebelcell lithium accu krijg je 2 jaar garantie.

Verkrijgbaar in:
12V - 7 Ah t/m 190 Ah.
24V - 50 Ah t/m 100 Ah.
36V - 70 Ah

Voordelen:

 • Geschikt voor karper vissers.
 • Licht van gewicht.
 • Gaat 3x langer mee dan een loodaccu.
 • Diepe ontlading van 95%.
 • BMS-system tegen overlading, te diepe ontlading, te hoge laadspanning en oververhitting.


Nadelen:

 1. Investering is hoger dan bij gel accu.
 2. Geen app om op een afstandje gegevens te bekijken.

Waar verkrijgbaar?
Bij Bootman.nl (check prijs)

Welke acculader is geschikt voor lithium accu's?

Op de markt zijn er acculaders die specifiek voor een Lithium-ion of LiFePO4 accu gemaakt zijn, maar er zijn ook zeer goede lithium acculaders die beide soorten lithium accu's op kunnen laden. Zo kun je een lithium acculader gebruiken voor het laden van de accu van je elektrische fiets, elektromotor/fluistermotor, boot, caravan, camper, caravanmover of andere voertuigen. 

Lithium accu’s kunnen diep ontladen worden en zijn daarnaast ook zeer licht van gewicht. Dit is de reden dat je voor een lithium accu altijd een acculader nodig hebt die lithium kan laden, anders kun je de accu te ver ontladen. Hier moet je dus goed op letten als je een acculader voor een lithium accu aan wilt schaffen.

Bekijk hier onder de 3 meest geschikte acculaders voor lithium accu's 👇

3x meest geschikte acculaders voor lithium accu's: 

Beste-lithium-accu-beste-accu-boot-beste-accu-caravan-beste-accu-camper-voltium-accu-victron-accu

Amarew ChargeSmart 4A Acculader (12V)

Beste-lithium-accu-beste-accu-boot-beste-accu-caravan-beste-accu-camper-voltium-accu-victron-accu

Amarew ChargeSmart 8A Acculader (12V)

Beste-lithium-accu-beste-accu-boot-beste-accu-caravan-beste-accu-camper-voltium-accu-victron-accu

Tecmate Optimate Lithium 8S 5A Acculader (24V)

Dé 3 beste Lithium accu's uit ons onderzoek:

Waar op letten bij de aanschaf van een lithium accu?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een lithium accu? Deze vraag wordt vaak gesteld, daarom vertellen we je precies waar je op moet letten als je een lithium accu voor je boot, elektromotor, caravan of camper aan wilt schaffen. Het is belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden. Het is belangrijk dat de accu past bij het voltage wat je hebt en hoeveel ampère de accu moet hebben om goed te kunnen functioneren.


Om problemen te voorkomen kun je het beste rekening houden met:

1.Welke voltage lithium accu heb je nodig?
Dit hangt af voor welk voertuig of vaartuig je de accu wilt gebruiken. Zo zijn er met name 12V lithium accu's en 24V lithium accu's, maar ook 36V en 48V lithium accu's verkrijgbaar. Tip: Het is belangrijk is dat je bij aankoop van een lithium accu een bijpassende acculader aanschaft die geschikt is voor een lithium accu en ook geschikt is voor het voltage wat op de accu vermeld staat (bekijk beste acculaders).

2. Hoeveel Ampère moet de lithium accu hebben om goed te kunnen functioneren?
Lithium Accu’s zijn er in verschillende voltages en met een wisselend aantal amepère-uur (ah). Bij alle lithium accu's wordt het voltage aangegeven door een V en het aantal Ampère door Ah. Maar wat zegt dit eigenlijk? Het voltage van de lithium accu geeft aan wat voor soort apparatuur je op de accu aan kan sluiten. Eenvoudig uitgelegd:  12V apparaten moet je op een 12V lithium accu aansluiten en 24V apparaten op een 24V lithium accu etc. De capaciteit van de accu wordt gemeten in Ah. Hoe hoger het aantal Ah van een lithium accu, hoe langer je met een accu vooruit kan voordat hij leeg is.

Hoe lang gaat een lithium accu mee?

Zoals we in dit artikel al aangaven gaan lithium accu’s veel langer mee dan loodaccu's. Lithium accu's kun je dan ook vaker opladen en ontladen dan loodaccu's.

Loodaccu’s hebben zo'n 300-500 cycli en om dit aantal cycli te halen moet je ook nog eens zeer zorgvuldig met de accu omgaan (niet te diep ontladen, direct laden na gebruik etc.) Bij een lithium accu heb je zo'n 1000-6000 cycli en kan er minder “mis” gaan.

Wat betekent dit in de praktijk? Gebruik je een lithium accu in plaats van een loodaccu dan kom je per gebruiksmoment vaak niet eens duurder uit!    

Kan ik mijn loodaccu vervangen voor een lithium accu?

Ja, een loodaccu kun je in vrijwel alle gevallen vervangen door een lithium accu. Over het algemeen hebben lithium accu’s een iets hoger voltage dan loodaccu’s, maar bij de lithium accu's is dit digitaal verminderd. Het iets hogere voltage zorgt er normaal voor dat apparaten oververhit kunnen raken, maar daar hoeft u zich bij de meeste lithium accu’s absoluut geen zorgen om te maken.

Onderhoud Lithium accu's:

Het is belangrijk om je lithium accu op een goede manier te onderhouden. Om dit op een goede manier te doen, houdt je de aansluitpolen en het oppervlak van de accu schoon. Vervolgens draai je de klemmen stevig vast en smeer ze lichtjes in. Gebruik de lithium accu minstens één keer per jaar cyclisch om de capaciteit van de accu op peil te houden en om de laadtoestand te kalibreren.

Let op: Bij serieschakeling dien je de lithium accu's minimaal één keer per jaar afzonderlijk van elkaar op te laden.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste lithium accu?
Op dit moment is de beste lithium accu de: Voltium Lithium Accu's.

Waarom een lithium accu kopen?
Het gebruik van een lithium accu is steeds populairder aan het worden. Zo zijn lithium accu's 50-70% lichter dan de meest andere accu's, hebben ze een langere levensduur en zijn ze makkelijker in gebruik. Er zijn lithium accu's verkrijgbaar voor allerlei soorten toepassingen zoals: Boot, fluistermotor/elektromotor, caravan, camper, caravan moveer etc.

Hoe duur is een lithium accu?
De prijzen voor een lithium accu varieert van ca. 89,- euro tot ca. 4.500,- euro. Bekijk hier de verschillende modellen.

Waar koop ik het beste een lithium accu?
Uit ons onderzoek komt naar voren dat je online het beste een lithium accu kan kopen bij Bol.com of Bootman.nl.