Kan ik mijn bootkap reinigen met azijn? [+ Tips & filmpjes]
bootkap-reinigen-met-azijn-bootkap-reinigen-met-groene-zeep-buiskap-reinigen-boot-tent-reinigen

Kan ik mijn bootkap reinigen met azijn? [+ Tips & filmpjes!]

De bootkap is vuil en nu wil je graag weten of je deze kan reinigen met azijn. Door onze jarenlange ervaring in de watersportbranche weten we precies wat wel en wat niet goed werkt bij het reinigen van de bootkap! 


In dit artikel vertellen we je precies of je de bootkap kan reinigen met azijn of dat je dit beter niet kunt doen!


Bootkap reinigen met azijn een goed idee?

Het vuil (groene aanslag, vogelpoep etc.) op je bootkap kan eenvoudig gereinigd worden. Gebruik alleen nooit azijn om je bootkap te reinigen! Want… Wil je dat je bootkap eerder slijt en kapot gaat, gebruik dan wel azijn. 

Waarom kun je beter geen azijn gebruiken voor het reinigen van je bootkap?
  1. Het doek van je bootkap wordt door het zuur van azijn aangetast en slijt hierdoor sneller.
  2. Ook de stiksels van de bootkap kunnen niet tegen het zuur van azijn en slijten sneller.
  3. Omdat azijn slecht uit de bootkap gespoeld kan worden, zal het altijd door blijven werken.
  4. De werking van de coating (die aan de binnenkant van de bootkap zit) kan niet tegen het zuur en verliest hierdoor zijn functie. Weg bescherming!
  5. Zit er een impregneermiddelen op je bootkap dan gaat deze door het zuur van azijn verloren. Weg bescherming!
  6. Wil je na de bootkap na het reinigen met azijn impregneren, dan zal dit niet makkelijk gaan. Door het zuur zal het impregneren vrijwel niet gaan.

Je bootkap reinigen met azijn is dus geen goed idee! Het zuur van de azijn tast het doek en de stiksels aan, zodat je bootkap niet meer beschermd wordt tegen vuil e.d. en ook nog eens veel sneller kapot zal gaan. Dat is dus echt zonde!

Hoe kan ik mijn bootkap het beste reinigen?

Je vraagt je nu vast af hoe je je bootkap dan het beste kan reinigen? Eigenlijk is een bootkap reinigen erg eenvoudig. Je kunt dit simpel op een veilige manier doen, zonder dat je bootkap aangetast wordt.

Wat is de beste manier om je bootkap te reinigen?
Het allerbelangrijkste is om je bootkap al vanaf het begin in goede staat te houden, zodat vuil en groene aanslag niet de kans krijgen om aan het doek te hechten. Zit er eenmaal vuil en groene aanslag aan het doek van je bootkap, dan kan dit tot diep in het doek aangroeien. En je begrijpt het al…. Deze diep ingetrokken vuil tast de coating van het doek aan.

Dus… zorg ervoor dat je de bootkap goed reinigt met een daarvoor bestemde bootkap shampoo. Bescherm je bootkap daarna met een kwalitatief goede bootkap impregneermiddel. Op deze manier krijgt vuil en groene aanslag geen (of veel minder) kans om je bootkap aan te tasten, wat ervoor zorgt dat deze sneller slijt!

Video: Zeer vuile tent reinigen 

In deze video wordt een voortent gereinigd met de Ultramar Tent Shampoo en de Ultramar Tent Protector.


Deze producten werken zeer goed voor het reinigen van een (sterk) vervuilde bootkap!

Video: Resultaat na gebruik Tent Protector

In deze video zie je het resultaat nadat de Ultramar Tent Protector op de kap is aangebracht. 😀

Het voordeel van een gereinigde en geïmpregneerde bootkap!

Heb je je bootkap eenmaal goed reinigt en geïmpregneerd, dan is het schoonmaken van je bootkap een eitje. Al het vuil en groene aanslag wat daarna op het doek van je bootkap komt, kun je heel eenvoudig en snel verwijderen met een zachte borstel en handwarm water.

Uiteindelijk zorgt de investering in een goede tent shampoo en tent protector (impregneermiddel) ervoor dat je juist geld en tijd bespaart!

Welke producten kan ik het beste gebruiken?

Om je bootkap goed te reinigen en te impregneren, hebben wij hele goede ervaring met de producten van Ultramar. Wij raden je dan ook van harte aan om deze biologisch afbreekbare producten te gaan gebruiken!

De Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo kun je gebruiken om je bookap & bootkussens te reinigen van groene aanslag en ander vuil.

Eventueel kun je daarna de Ultramar Powercleaner gebruiken voor het hardnekkige vuil wat aan je bootkap of bootkussens blijft hechten. Dit is een bijzonder krachtige cleaner!

Heb je de bootkap en/of je bootkussens gereinigd met de Shampoo (en powercleaner) dan kun je ze eenvoudig zelf impregneren en beschermen tegen toekomstig vuil door de Ultramar Sprayhood & Tent Protector te gebruiken.

"Deze Ultramar producten worden jaarlijks door ruim 2000 booteigenaren gebruikt." 

Op deze manier weet je vrijwel zeker dat je je bootkap & bootkussens weer helemaal schoon krijgt en op de juiste manier beschermt tegen toekomstige vuil en aangroei. Uiteindelijk kun je beter niet op goede reinigingsproducten besparen, want aan het einde kost het je namelijk meer.

Je investering in goede reinigingsproducten is het dubbel en dwars waard; Want…. Aan het einde van de rit voorkom je juist dat je je bootkap eerder moet vervangen!


Succes met het reinigen en impregneren van je bootkap! 😉

Bekijk alle bootkap reinigingsmiddelen