Sup board kopen? Dit zijn de voor- en nadelen! [+tips & filmpjes]
Sup-board-kopen-beste-sup-board-goedkoop-sup-board-sup-les

SUP board kopen? Dit zijn de voor- en nadelen! [+ Tips & filmpjes]

Zit je er aan te denken om een SUP board te kopen? Voor een opblaasbaar SUP board betaal je al snel een bedrag tussen de € 200,- en € 550,- hier komt soms nog een zitje of elektrische pomp bij. Voordat je dit bedrag uitgeeft wil je wel zeker weten of je een goede keus maakt en wat nu precies de voor- en nadelen van een SUP board zijn. 


Wij hebben in dit artikel alle voor- en nadelen van een SUP board verzameld, zodat je zelf een goede afweging kunt maken en wel of geen SUP board gaat kopen!

Wat is een Sup board?

SUP staat voor Stand Up Paddling, dus staand op een board op het water drijven en jezelf door het gebruik van een peddel voortbewegen. Suppen is laagdrempelig en door iedereen (kinderen en volwassenenen) te leren. Je kunt met suppen al binnen enkele uren forse vorderingen maken! Zo start je het best op rustig water. Heb je het suppen eenmaal goed onder de knie dan kun je er ook voor kiezen om te suppen op zee. Het is dan ook niet voor niets dat het suppen met een SUP board de laatste jaren sterk in populariteit is toegenomen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een SUP board?

Voordeel 1 - Suppen is rustgevend

Het is wetenschappelijk bewezen dat water en natuur helpt om te ontspannen. Sta je met een SUP board op het water dan zul je merken dat suppen een rustgevende werking heeft. Het suppen met een SUP board zorgt ervoor dat je je hoofd leeg kan maken en je tot rust komt. Op deze manier verminder je ook de stress van alledag!
Sup-board-kopen-beste-sup-board-goedkoop-sup-board-sup-les

Voordeel 2 - Fysiek actief

Het maakt niet uit op welke manier je het SUP board gebruikt, met suppen is heel je lichaam in beweging. Of je nu lekker aan het surfen bent of een lange toertocht maakt, alle spieren in je lichaam (van top tot teen) worden aan het werk gezet! Hierdoor verbrand je meer calorieën, verhoog je de hartslag en stimuleer je de endorfine aanmaak.

Voordeel 3 - Snel vorderingen

Suppen met een SUP board is erg laagdrempelig. Vrijwel iedereen kan het in korte tijd leren! 


Start je eenmaal suppen dan kun je binnen korte tijd snel vorderingen maken, wat stimuleert om door te blijven gaan! In het begin zal het even zoeken zijn hoe je het SUP board het beste kan besturen en hoe je je evenwicht het beste kan houden, maar je zal merken dat je dit niet lang hoeft te duren.


Wil je weten hoe je het suppen snel onder de knie kan krijgen? Bekijk dan GRATIS onderstaande Online SUP-lessen van Watersport TV Online 👇

Voordeel 4 - Licht van gewicht

Een groot voordeel van een SUP board is het gewicht. Deze is eigenlijk altijd door 1 persoon te dragen. De meeste SUP boards hebben een gewicht ergens tussen de 5-20 kg. Al zijn er ook opblaasbare SUP boards die meer dan 20kg wegen. Het is verstandig om rekening te houden met het gewicht, voordat je een SUP board gaat kopen. Voor een SUP board hoeft je dus geen trailer/aanhangwagen, dak dragers o.i.d. aan te schaffen of een grote auto te hebben. Is het SUP board niet opgeblazen dan neemt deze niet veel ruimte in beslag en past hij in iedere auto. O ja, zorg er wel voor dat je altijd een pomp mee hebt om het SUP board op locatie op te kunnen pompen. 😉

Voordeel 5 - Makkelijk mee te nemen

Zoals we bij voordeel 4 al aangeven is een Sup board makkelijk mee te nemen. Zit er geen lucht in het Sup board dan kun je deze eenvoudig opgevouwen meenemen in je auto. De meeste SUP boards hebben een eigen draagtas. Het is dus niet nodig om een speciale trailer of dak dragers aan te schaffen, zodat je het Sup board mee kan nemen richting een meertje, watergang of op vakantie. Zorg er wel altijd voor dat je een (elektrische) pomp mee hebt om het Sup board op te pompen zodra je op de plaats van bestemming bent!
Sup-board-kopen-beste-sup-board-goedkoop-sup-board-sup-les

Voordeel 6 - Ideaal voor het suppen met kind of hond

Waar je wellicht niet in eerste instantie aan zit te denken is het suppen met een SUP board terwijl je op de punt je kind of hond meenemen. Ook dat is mogelijk! In de praktijk vinden kinderen en honden het erg leuk om mee te gaan. Wist je trouwens dat een kind of hond op je SUP board zorgt voor een stukje extra stabiliteit tijdens het suppen? Uiteraard is het dan wel belangrijk dat ze stil zitten en niet te veel bewegen.  


💡Tip: Zorg er wel altijd voor dat je een (elektrische) pomp mee hebt om het SUP board op te pompen zodra je op de plaats van bestemming bent!

"Jij wilt toch ook lekker tot rust komen op het water?"

En dan nu de nadelen van een SUP board:

Nadeel 1 - Het oppompen

Het oppompen van een SUP board neemt met een handpomp toch al snel 6 minuten in beslag. Dit hoeft niet perse een probleem te zijn, maar zelf doen we liever niet te veel moeite om een SUP board op te pompen. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar een goede elektrische pomp die aan te sluiten is op de sigarettenaansteker in de auto en waarmee een SUP board binnen no-time opgepompt is.

Nadeel 2 - Prestaties t.o.v. een hardboard

Ben je een startende supper en wordt dit je eerste SUP board ga dan voor een opblaasbaar SUP board. Een opblaasbaar SUP board is namelijk makkelijker om mee te peddelen, om op te staan en je balans te vinden en te houden. Een voordeel van een opblaasbaar SUP board is namelijk dat je het board sneller en beter onder controle hebt, zodat je minder vaak van het SUP board af valt, waardoor je energie spaart.

Wat is dan het verschil met een hardboard? Met een hardboard kun je beter een golven  opvangen, snellere bewegingen maken en meer snelheid behalen. Een hardboard is dus vooral voor een gevorderde supper interessant. Een ander verschil is de prijs, voor een hardboard betaal je al snel meer dan € 1.200,- terwijl dit voor een goed opblaasbaar SUP board tussen de € 275 - € 550,- in zit.

Nadeel 3 - Niet op ieder SUP board kan een kajak zitje

Voor de afwisseling kan het fijn zijn om een kajak zitje op het SUP board te hebben. Niet ieder SUP board heeft standaard een kajak zitje. Bij verschillende merken zit het kajak zitje er standaard bij en bij andere merken kun je het kajak zitje ook als extra optie mee bestellen, terwijl er ook merken SUP boards zijn waar je helemaal geen zitje voor het SUP board bij kan bestellen en/of bevestigen. Dus... voordat je een SUP board gaat kopen is het verstandig om goed na te denken of je een SUP board met kajak zitje wilt.  

Top 3 Beste SUP boards:

Sup-board-kopen-beste-sup-board-goedkoop-sup-board-sup-les

Aqua Marina Fusion SUP board

Sup-board-kopen-beste-sup-board-goedkoop-sup-board-sup-les

Hydro Force Oceana SUP board

suppen-met-hond-beste-sup-board-voor-hond

MOAI 10'6 SUP board

Veelgestelde vragen

Wat is het beste SUP board van dit moment?
Op dit moment is het beste SUP board het Aqua Marina Fusion SUP board.

Wat is het beste SUP board met zitje van dit moment?
Het beste SUP board met zitje is de Hydro Force Oceana SUP board.

Wat is het beste SUP board voor suppen met hond?
Het beste SUP board met zitje is de Aqua Marina Fusion SUP board.

Wat is het beste goedkope SUP board?
Het beste goedkope SUP board is momenteel de Hydro Force Oceana SUP board.

Wat kost een opblaasbaar SUP board?
De prijzen voor een SUP board varieert van ca. 200,- euro tot ca. 950,- euro. Bekijk hier de verschillende modellen.

Waar kan ik het beste een goed SUP board kopen?
Wil je een goed SUP board kopen dan kun je online het beste een keuze maken uit de SUP boards die Bootman.nl of Bol.com of Decathlon heeft.